LIETUVOS KARPININKŲ ASOCIACIJOS DEŠIMTMEČIO TAURĖS

Varžybų taisyklės

 

Bendroji dalis

Maksimalus varžybų dalyvių skaičius – 20 komandų.

Apdovanojimai:

I vieta – dvi taurės „LKA dešimtmečio taurė 2013“, diplomai ir piniginis prizas;

II vieta – dvi taurės, diplomai ir piniginis prizas;

III vieta – dvi taurės, diplomai ir piniginis prizas;

Didžiausia žuvis – taurė, diplomas ir vertingas daiktinis prizas.

Didžiausia moters, pilnateisio varžybų dalyvio, žuvis – taurė, diplomas.

IV-X vietų laimėtojams – daiktiniai prizai.

Dviem ar daugiau komandų pagavus vienodai žuvų (pagal svorį), aukštesnę vietą užima ta komanda, kurios pagautų žuvų svorio vidurkis yra didesnis. Jeigu ir pagautų žuvų svorio vidurkis yra vienodas – aukštesnę vietą užima ta komanda, kurios pirmos, antros ir t.t. žuvies svoris yra didesnis.

Pretenzijos dėl sektorių nenagrinėjamos. Daugiau informacijos apie sektorius www.pykaiciai.lt

Oficiali varžybų kalba yra lietuvių kalba. Varžybų teisėjo žodiniai sprendimai, rezultatų neoficialūs skelbimai, varžybų organizatoriaus komentarai ir pan. gali būti ir kitomis kalbomis.

Dienotvarkė

2013.05.14

20.00 – 22.00 – varžybų organizatorių susirinkimas, sektorių žymėjimas;

22.00 – 23.00 – pasiruošimas varžybų dalyvių registracijai, pirmos informacijos pateikimas www.laukarpis.lt, www.adziukas.com.

2013.05.15

10.00 – 11.00 – dalyvių registracija varžybų starto vietoje;

11.00 – 12.30 – komandų kapitonų susirinkimas, burtų traukimas;

12.30 – 15.00 – sektorių žvalgymas markeriu, jaukinimas;

15.00 – varžybų startas.

2013.05.19

11.00 – varžybų pabaiga;

13.00 – 15.00 – apdovanojimai.

 

Dalyvių registracija ir burtų traukimas 

Varžybų dalyviai į varžybas registruojasi varžybų starto vietoje Pykaičių tvenkinio pakrantėje.

Varžybų dalyvius registruoja vienas iš varžybų teisėjų. Registracijos metu komandos kapitonas pateikia patikrai: matą ir ne mažiau kaip 10 (dešimt) specialių maišų laimikiui vandenyje laikyti.

Registracijos metu registruojama: komandos pavadinimas, komandos narių vardai ir pavardės, komandos narių padėjėjo vardas ir pavardė, valstybė, iš kurios atvyko komanda.

Neužsiregistravusios komandos burtų traukimo procedūroje ir varžybose nedalyvauja.

Komandai atstovauja jos kapitonas. Tik komandos kapitonas turi parašo teisę protokoluose, teisę pareikšti pretenzijas, teikti prašymus ir pan.

Pagal komandų registraciją komandai suteikiamas eilės numeris. Eiliškumo tvarka komandų atstovai traukia burtus sektorių pasiskirstymo burtų keliu eilei nustatyti. Pagal savo ,,ištrauktą‘ eilę komandų atstovai burtų keliu pasidalija sektorius. Sektorių numerių, burtų traukimo procedūros metu, yra tiek kiek užsiregistravusių komandų. Po sektorių padalijimo pretenzijos nepriimamos.

Specialioji dalis

1. Mesti masalus galima tik nuo varžybų pradžios, t.y. nuo 2013 m. gegužės 15 d. 15.00 val. Žvalgyti sektorių, jaukinti galima ir iki varžybų starto šiose taisyklėse nustatytu laiku.

2. Komandą sudaro 2 arba 3 nariai. Komanda gali naudoti 4 meškeres vienu metu, kabliukų skaičius – ne daugiau kaip 4 ir ne daugiau kaip vieną markerį vienu metu.

3. Meškerės turi būti žūklės sektoriaus centre (su protinga paklaida). Jaukinti galima tik iš savo sektoriaus zonos visais būdais, išskyrus valtis ir specialius laivelius. Galima bristi į vandenį ne giliau kaip iki kelienių.

4. Masalų užmetimui galioja šių taisyklių 3-io punkto reikalavimai.

5. Draudžiama naudoti šėryklėles, valtis, laivelius, echalotus, gyvus ir/ar gyvos kilmės (negyvi sliekai, negyvos musės lervos ir pan.) jaukus ir masalus.

6. Žuvies ištraukimas ne savo sektoriuje yra leidžiamas kaimyninio sektoriaus komandai sutikus. Priešingu atveju pagauta žuvis oficialiai nesveriama ir neregistruojama.

7. Kol žuvis bus pasverta ir užregistruota, ją reikia laikyti specialiame maiše, vandenyje. Viename maiše gali būti ne daugiau kaip viena žuvis. Kiekviena komanda privalo turėti specialią pagalvę žuviai guldyti ant žemės (matą).

8. Registruojamos tik gyvos žuvys, pagautos Pykaičių tvenkinyje varžybų metu.

9. Įskaitinės žuvys yra nuo 3 kg visų rūšių karpiai, amūrai, plačiakakčiai. Draudžiama piktnaudžiauti pateikiant teisėjui svėrimui neįskaitines žuvis.

10. Pagautos žuvys registracijai sveriamos nuo 6.00 val. iki 10.00 val., nuo 13.00 val. iki 16.00 val., nuo 19.00 val. iki 21.00 val. arba kitu šviesiu paros metu, pakvietus teisėją telefonu, tačiau atvykti sverti žuvies ne šiose taisyklėse nustatytu žuvų svėrimo laiku jis neprivalo. Tamsiu paros metu t. y. nuo 23.00 val. iki 6.00 val. žuvys nesveriamos. Paskutinę varžybų dieną žuvys sveriamos nuo 6.00 val. iki varžybų finišo arba pakvietus teisėją telefonu (pagavus žuvį paskutinėmis varžybų minutėmis).

11. Varžybų teisėjo (ų) pareigos:

11.1. atvykti į varžybų vietą tokiu laiku, kad iki varžybų dalyvių registracijos būtų sužymėti visi paruošti sektoriai;

11.2. turimomis priemonėmis sužymėti nuvažiavimus nuo pagrindinių kelių iki sektorių, o esant varžybų dalyvių prašymui ir palydėti juos iki sektorių;

11.3. ne mažiau kaip du kartus per dieną paskelbti per radijo stotį arba informuoti žodžiu ar telefonu trijų pirmaujančių sektorių numerius ir tų sektorių registruotų žuvų svorį iš viso;

11.4. per valandą nuo varžybų finišo (paskutinės žuvies pasvėrimo) apibendrinti varžybų rezultatus, pasirašyti varžybų protokolus ir pateikti juos varžybų organizatoriaus atstovui;

11.5. po varžybų finišo apeiti visus sektorius ir patikrinti ar nėra palikta šiukšlių, neužgesintos ugnies ir pan.

12. Žuvys sveriamos tik teisėjo svėrimo įrankiais ir svarstyklėmis.

13. Jeigu žuvis užkibo prieš pat varžybų pabaigą ir komanda mano, kad žuvis bus ištraukta jau po varžybų finišo, ją leidžiama ištraukti ir ji bus registruojama, tačiau nedelsiant po kibimo turi būti pranešta teisėjui, kad žuvis traukiama. Nesant tokio pranešimo teisėjui, žuvis bus registruojama tik tuo atveju, jei ji bus ištraukta ir apie tai pranešta teisėjui praėjus ne daugiau kaip 5 min. po varžybų finišo.

14. Kiekvieno sektoriaus ribos yra per puse su kaimyniniu sektoriumi. Kai kurie sektoriai gali būti apriboti iš anksto. Apie sektorių apribojimus varžybų organizatoriai informuos iš anksto. Jeigu nėra šalia sektoriaus – apribojimų irgi nėra. Ginčus tarp komandų dėl žūklės sektorių ribų sprendžia patys varžybų dalyviai, neišsprendus ginčo – jis sprendžiamas neapskundžiamu (galutiniu) varžybų teisėjo sprendimu. Komanda, nesilaikanti varžybų teisėjo sprendimo – įspėjama, pakartotinai ignoruojant sprendimą – komandai taikomos sankcijos.

15. Komandos nariui pasitraukti iš sektoriaus ilgiau nei 3 (trims) valandoms galima tik gavus teisėjo leidimą. Jeigu dėl kokių nors priežasčių pasitraukia iš sektoriaus abu komandos nariai, meškerės turi būti ištraukiamos iš vandens. Varžybų metu komandos nariai ir padėjėjai neturi teisės važinėti automobiliu iki kitų sektorių.

16. Į sektorių patekti kitiems asmenims galima tik gavus komandos narių sutikimą. Sutikimas nebūtinas varžybų organizatoriaus ir generalinio varžybų rėmėjo, rėmėjų atstovams, teisėjui, tvenkinio savininkui arba jo atstovui, žurnalistams.

17. Triukšmas sektoriuje, ryški prožektorių šviesa naktį, nukreipta į kitą sektorių, jeigu trukdo kitoms komandoms, yra draudžiama.

18. Griežtai draudžiama: apsvaigus nuo alkoholio bristi į vandenį; sąmoningai trukdyti kitiems varžybų dalyviams, šiukšlinti sektoriuje ir už jo ribų.

19. Komanda privalo turėti: ne mažiau kaip 10 specialių maišų žuvims laikyti vandenyje, specialią pagalvę (matą) žuviai padėti ant žemės.

20. Automobiliai parkuojami ne mažesniu kaip 10 m. atstumu nuo tvenkinio kranto linijos arba esančio kelio ribose (jei greta sektoriaus bus kelias).

21. Varžybose dalyvaujanti komanda privalo: gerbti kitus varžybų dalyvius; esant nenumatytai situacijai (trauma, nelaimingas atsitikimas etc.) padėti kitiems; sektoriuje palaikyti švarą; kilus šiose taisyklėse nenumatytiems klausimas ar situacijoms nedelsiant susisiekti su teisėju ir jį informuoti.

Varžybų rezultatų skelbimas

22. Po varžybų finišo varžybų teisėjas protokolu apibendrina varžybų rezultatus: suskaičiuoja komandų pagautų žuvų masę, žuvų skaičių, svorio vidurkį ir pažymi kiekvienos komandos didžiausios pagautos žuvies svorį.

23. Pagal kiekvienos komandos pagautų įskaitinių žuvų svorį komandai suteikiama vieta turnyrinėje lentelėje.

24. Po varžybų rezultatų apibendrinimo ir varžybų protokolo patvirtinimo teisėjų brigados ir varžybų organizatoriaus atstovo parašais, varžybų dalyviai turi teisę asmeniškai susipažinti su varžybų protokolo originalu.

Sankcijos

25. Už 5-to arba 8-to taisyklių punktų pažeidimą, teisėjo  sprendimu, komanda diskvalifikuojama iš varžybų be perspėjimo.

26. Už triukšmą sektoriuje, jei pasiskundė kaimynai arba tvenkinio savininkas, apsvaigus nuo alkoholio bridimą į vandenį – įspėjimas.

27. Už kiekvieną pažeidimą skiriama sankcija – anuliuojama 10 kg pagautos žuvies svorio; griežčiausia sankcija – diskvalifikacija, skiriama bendru teisėjų brigados sprendimu, kuris derinamas su varžybų organizatoriaus atstovu.

28. Teisėjų brigados ir varžybų organizatoriaus įgalioto atstovo bendru rašytiniu sprendimu varžybų dalyvis (komanda) gali būti diskvalifikuojami iš varžybų be įspėjimo už sistemingą varžybų taisyklių nesilaikymą, nepagarbą teisėjams ar jų sprendimų ignoravimą, kitus pažeidimus, diskredituojančius sportinę karpių žūklę (pvz. principo ,,pagavai – paleisk“ pažeidimas, apgaulė, stiprus apsvaigimas nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų ir pan.).

29. Už pažeidimus, nenumatytus šių taisyklių 25-ame punkte, varžybų teisėjas gali nediskvalifikuoti komandos. Tokiu atveju, teisėjas nurodo komandos nariams ištraukti meškeres ir nežvejoti iki to momento, kol teisėjas neduos atskiro leidimo. Nevykdant teisėjo nurodymų, taikomos šiose taisyklėse numatytos sankcijos.

30. Diskvalifikuotai komandai varžybų išlaidos nekompensuojamos.

31. Pažeidimus fiksuoja varžybų teisėjai.