Tomas Būdas

Karpininkų asociacijos prezidentas

 

Sveiki, mėginsiu padaryti trumpą pranešimą apie tai, ką šiemet nuveikė Lietuvos Karpininkų asociacija ( toliau LKA), karpių sportinės žūklės veikloje.

LKA varžybas Lietuvoje organizuoja nuo 2003 metų, o nuo pernai pradėjome rengti ir atranką į pasaulio čempionatą pagal FIPSed versiją. Nuo 2011 metų pradžios sudarėme griežtą reglamentą ir varžybų taisykles, pagal kurias išaiškinami Lietuvos karpinės žūklės čempionai, o kartu ir karpininkų rinktinė atstovaujanti Lietuvai FIPS pasaulio čempionate. Pernai, kadangi buvome neapjungę Lietuvos čempionato ir atrankos, dalyvavo 6 komandos, šiemet 12 komandų, kitais metais tikimės dar didesnio susidomėjimo, nes stengiamės pritraukti daugiau rėmėjų ir kuo plačiau nušviesti įvykius susijusius su sportine karpių žūkle. Šioje vietoje norėčiau išskirti dvi karpinės žūklės sritis – tai laukinių karpių žūklė ir sportinė karpių žūklė. Pagal pirmąją versiją rengiami komerciniai turnyrai su dideliais startiniais mokesčiais, bei viliojantys dideliais piniginiais prizais. Mes, tai yra LKA pasirinkome antrąjį, nepramintą kelią, kuris reikalauja visiškai kitokio požiūrio į karpinę žūklę, kur reikalinga beprotiška ištvermė atidirbant ,,non stop” visas 72 valandas per vienerias varžybas ir per vieną žūklės sezoną tai padaryti reikia ne mažiau kaip 4 kartus.
Taigi noriu pasakyti, kad mes dar esame gana jauni organizuojant tokio pobūdžio varžybas. Kadangi 2010 metais Anglijoje man pačiam teko pamatyti visą FIPSed pasaulio čempionato virtuvę iš arti, tai šiemet nuo pat pradžių su kolegomis suplanavome visiškai kitokį Lietuvos čempionatą ir atranką į rinktinę.
Visų pirmiausiai rinkomės vandens telkinius, kurie pagal FIPS reikalavimus turi būti gausiai įžuvinti karpiais nuo 1.5 kg. ir didesniais. Būtent gausus karpių kiekis sportininkams neduoda atsipalaiduoti visą varžybų laikotarpį.
Kitas labai svarbus akcentas mūsų varžybose, norint pasiekti maksimalų sportinio lygiateisiškumo principą yra palyginus nedidelis startinio mokesčio dydis. Tai ne komercinės varžybos ir uždarbio jokio negali buti. Todėl visas surinktas iš rėmėjų lėšas ir startinius mokesčius subalansuojame taip, kad išrinktoji rinktinė galėtu nuvykti i FIPS pasaulio čempionatą. Žinoma startinis mokestis yra skaudi tema daugeliui karpininkų. Mums, kaip organizatoriams, reikia ieškoti tinkamų vandens telkinių, kurių nuoma varžyboms nėra pigi ir minimalizuoti visas kitas išlaidas, todėl darome viską, kad startinis mokestis būtų kuo mažesnis ir tuo pačiu daugiau žmonių dalyvautų mūsų varžybose.
Šiemet gegužės – birželio mėnesiais suorganizavome trejas Lietuvos čempionato, o kartu ir atrankos į Lietuvos rinktinę varžybas. Pagal baudos taškus išaiškinome Lietuvos čempionus. Pirmosios trys komandos pateko į pagrindinę rinktinės sudėtį, o ketvirtoji į pasaulio čempionatą važiavo kaip atsarginė komanda.
Pirmasis etapas vyko gegužės pradžioje, seimo nario Vytauto Galvono privačiuose tvenkiniuose. Ten buvo sugaudytas rekordinis Lietuvos mastu karpių kiekis, kurių bendras svoris siekė pusantros tonos. Mes tuo pasiekimu žinoma labai pasinaudojome reklamuodami sportinę žūklę. Buvo paskelbta varžybų apžvalga www.delfi.lt sporto skyrelyje, kituose internetiniuose puslapiuose, laikraštyje ,,15 min.” ir žurnale ,,ŽŪKLĖ”.
Antrasis etapas vyko gegužės pabaigoje Tauragėje, Gintauto Valučio tvenkinyje.
Trečiasis finalinis etapas vyko mažame Punios tvenkinyje, Alytaus rajone. Į jį pateko šešios geriausios pagal baudos taškus komandos iš ankstesnių etapų. Ten pat ir buvo varžomasi dėl čempionų taurės ir galutinės rinktinės sudėties. Lietuvos karpinės žūklės čempionais tapo komanda ,,Studento Koma” (Saulius Navickis ir Arvydas Eizitavičius). Į pagrindinę rinktinės sudėtį pateko šie dvejetai: Rimvydas Bareika ir Ruslanas Kotelnikovas, Olegas Ružickis ir Zbignev Balkovskij. Atsarginis dvejetas: Remigijus Rupeika ir Mindaugas Bartkus. Su šiuo šauniu kolektyvu komandos vadovai- aš ir Jurgis Gudauskas vykome i Italiją. Už rėmėjų pinigus dar sugebėjome suorganizuoti treniruotę Italijoje likus 3 savaitėm iki varžybų.
Pasaulio karpininkų čempionate Italijoje dalyvavo atstovai iš 22 šalių. Pagrindinis uždavinys kurį iškėlė mums generaliniai rėmėjai- UAB ,,PALIŪTIS” ir Lenkijos įmonė ,,AJ GROUP” (beje rėmėjai jau antrus metus iš eilės ), patekti į geriausių pasaulyje dešimtuką. Beje, po treniruotės rinktinės vyrai buvo išsikėlę sau tikslus šturmuoti aukščiausias vietas, bet deja jie neįvertino aplinkybių ir stiprių varžovų. Komandos vadovai nujautė koks pragaras laukia mūsų rinktinės Italijoje, varžybų ir atkaklių varžovų prasme, bet niekas negalėjo numatyti daugelio gedimų mūsų vienintelio automobilio, todėl tas pragaras visai Lietuvos karpininkų rinktinei pasidarė dvigubas. Nežinau ar suvoksite mūsų nelaimes, kurias plačiau aprašėme savo tinklapyje www.laukarpis.lt , bet pamėginsiu vienu sakiniu apie tai pasakyti. Visi rinktinės vyrai neverkšlendami atkakliai dirbo ir kovojo iki paskutinės minutės, visas 72 valandas, be normalaus maisto ir pakankamo kiekio vandens, tvyrant stipriam itališkam karščiui.
Apie Lietuvos karpinės žūklės čempionatą – atranką ir FIPSed pasaulio čempionatą Italijoje plačiai aprašėme keliuose interneto portaluose ir žurnale ,,ŽŪKLĖ” . Tikime, kad nuo to priklausys kitų metų rėmėjų paieškos, o kartu atsiras ir didesnis būrys besidominčių sportine karpių žūkle.
Galutinėje įskaitoje Italijoje Lietuvos karpininkų rinktinė užėmė tryliktą vietą. A zonoje buvome- 13, B zonoje – 9, C zonoje – 16. Taip, prisipažinsiu, mes norėjome daug daugiau, net manau, kad ir nusipelnėme daugiau, bet tai neišmatuojami dalykai. Yra dar pas žvejus toks dalykas kaip ,,fortūna” , o būtent jos mums labiausiai ir trūko. Labiausiai įstrigo pasibaigus varžyboms tai, kad visi rinktinės vyrai stipriai nenusivylė rezultatais, anaiptol pamatė su kokiais varžovais turėjo reikalų ir visi pasiryžę tobulėti bei dalyvauti kitų metų atrankoje, kad patektų į pasaulio čempionatą, kuris įvyks Rumunijoje.