Manau kiekvienas sportinės laukinių karpių žūklės mėgėjas pastebėjo, kad šiandien karpius jaukinama ir masalui naudojame labai daug ne natūralių jaukų ir masalų, ypač išpopuliarėjo baltyminiai kukuliai. Brangesni iš jų, tokie kaip Top SECRET, Prologic, Adder carp ir kiti, pagaminti naudojant natūralias medžiagas, pvz. : kukurūzų miltus, kanapes. Šiame straipsnyje sąvoka ,,natūralus žuvų maistas“ suprantama kaip žuvų maistas esantis vandenyje, tai dreisenos, žuvų mailius, žuvų ikrai, vandens augalai, augalų ūgliai ir kt. Suprantama, kad ir pvz. natūralūs kukurūzai ar žirniai yra natūralūs produktai, tačiau jie vandenyje neauga ir tai nėra natūralus laukinės žuvies maistas.
Pradedančiam žvejui ar žvejui negalinčiam sau leisti žūklės parduotuvėje įsigyti brangių baltyminių kukulių pagamintų naudojant natūralias medžiagas yra ypač aktualu žinoti baltyminių kukulių alternatyvas.
Iš karto noriu įspėti, kad laukinių karpių žūklė tai nesibaigiančių eksperimentų maratonas, todėl šiame straipsnyje pateikta informacija yra tik subjektyvi autoriaus nuomonė. Perskaičius straipsnį iškils aibė klausimų, abejonių, tačiau koks gi klausimas nėra abejotinas? Nėra tokio klausimo, dėl kurio nekyla diskusijos tarp šios žūklės mėgėjų. Tai ir kabliukai ir valai ir sistemėlės, kotai… Bene viena pagrindinių diskusijų temų yra jaukai ir masalai.
Straipsnyje apžvelgsiu tik populiariausius natūralius jaukus ir masalus laukinių karpių žūklėje. Naudodami natūralius jaukus atsižvelkite į žūklės laiką (pavasaris, vasara, ruduo), žūklės vietą, į tai, ar Jūsų pasirinktą vietą mėgsta karšiai, nes jie Jūsų žūklavietėje gali tapti tikrų karpių konkurentu – karpiams Jūsų suberto jauko gali ir nelikti.
Pirmas mūsų sąraše – Kukurūzas. Tai dar viena puiki alternatyva šiandien taip populiariems baltyminiams kukuliams. Kodėl karpiai taip mėgsta kukurūzus, klausimas sudėtingas, nes kukurūzai neauga vandenyje, ir, aišku, nėra natūralus karpių maistas. Tačiau, jis juos mėgsta ir puikiai kimba. Vienas iš kukurūzų minusų yra tai, kad juos valgo ne tik karpiai, bet ir kitos žuvys: kuojos, karosai, karšiai… Kitas trūkumas – tai minkštumas – palyginti neilgai ir silpnai laikosi ant kabliuko t. y. nėra galimybės stipriai ir toli užmesti masalo, negalima permetinėt to pačio masalo (ištraukiant kabliuką nukrenta kukurūzai). kukurūzai kuo puikiausiai tinka naudoti ,,plauko‘ sistemoje. Masalui patartina naudoti ne konservuotus kukurūzus, o virtus. Jų galima įsigyti žūklės parduotuvėse šaldytų arba vakuume (pvz. ,,Žvejo tako‘ produkcija) arba išsivirti patiems. Toks masalas kuo puikiausiai laikysis ant ,,plauko“ ir dėl jo kietumo bei dydžio (iki 18 mm) smulkios žuvys nepajėgs jo praryti. Specialiai aromatizuotus virtus kukurūzus masalų gamintojai pakuoja į stiklines ar metalines dėžutes, jų galima įsigyti žūklės parduotuvėse. Tokie kukurūzai, atidarius dėžutę, gali būt naudojami net iki mėnesio ir kukurūzai nepraranda savo savybių.
Netolimoje praeityje, kai baltyminiai kukuliai buvo deficitas, tai buvo kone vienintelis masalas karpių žūklėje. Be to, naudojant šį masalą turite didelę galimybę sugauti ne tik karpį, bet ir baltąjį amūrą.
Arachisas (žemės riešutas). Karpiai puikiai kimba masalui naudojant arachisą. Yra daugybė būdų kaip naudoti šiuos riešutus. Pavyzdžiui pats paprasčiausias ir efektyvus būdas – neskaldytus apkepintus arachisus verti ant ,,plauko“ ir pirmyn. Iš maltų arachisų galite pasiruošti puikų birų jauką ar biraus jauko priedą. yra nuomonė, kad karpiai arachisus valgo tik esant dideliam jų aktyvumui, nes pats savaime arachisas nėra tas jaukas ar masalas, kuris pasižymi geromis maistinėmis savybėmis. Todėl patartina arachisą jaukinimui naudoti kartu su kitais jaukais: kukurūzais, biriais jaukais, baltyminiais kukuliais. Bloga arachiso savybė yra ta, kad jo karpis nesuvirškina. Europoje buvo ne vienas atvejis kai kultūriniuose tvenkiniuose karpiai žuvo dėl to, kad žvejai dideliais kiekiais jaukino arachisu. Ne viename Vakarų Europos vandens telkinyje jaukinti ir naudoti masalui arachisą uždrausta. Tigrinis riešutas – taip pat riešutas, tačiau pagal savo struktūrą tokiu nėra ir įsisavinamas žuvų visiškai. Masalų ir jaukų gamintojai, atsižvelgdami į tai, kad arachisas kai kuriuose vandens telkiniuose uždraustas, taip pat į tigrinį riešutą irgi imta žiūrėti nepatikimai, šių augalų kryžminimo būdu pasiekė stulbinamų rezultatų. Pvz. ,,Dinamit baits“ yra baltyminių kukulių iš arachiso lyderis, nors apart šių riešutų baltyminis kukulis susideda dar iš ne mažiau kaip dešimt ingredientų. O ,,Starbaits“ yra vienas lyderių gaminančių baltyminius kukulius natūralių grūdų ir riešutų pagrindu.
Bulvė – yra pats natūraliausias masalas ir karpis ją mėgsta. Bet iš kur jam žinoti, kad čia bulvė? Tačiau karpis randa šį masalą, ją bando praryti. Bulvė, tai krakmolas, galimai dėl to karpiui patinka turtinga angliavandeniais bulvė. Bulvę būtina apvirti vandenyje iš telkinio, kuriame žvejojate. Apvirtą bulvę supjaustyti kubeliais ir tik tada verti ant kabliuko. Naudoti ,,plauko“ sistemą nerekomenduotina. Geriausiai bulvę kaip masalą naudoti tokiose vietose kur yra užuovėja, kur nereikia toli mesti masalo. Jaukinat laukinius karpius bulvių naudot nepatartina, nes jos švinksta vandenyje. Galite sugadinti žūklavietę per tris-keturias dienas.
Jaukinti bulve patartina tokiu būdu: išvirti kilogramą bulvių ir jas sutrinti su lupena, vėliau atvėsinti ir išdžiovinti, permaišyt, patartina papilti maltų džiūvėsėlių. Štai ir geras bebrangus jaukas.
Atminkite, kad bulvė puikiai įsigeria visus traktorius ir dipus, todėl tai puiki savybė mėgstantiems ,,dipintus“ masalus. Bulvė pati savaime yra puikus masalas t. y. ir ,,nedipinta“, mano manymu pati geriausia jos savybė – tai kad galima ją suvalgyti pačiam. Bulvė, kaip masalas, naudojama ir karšių žūklėje. Todėl žvejodami karpius nenaudokite bulvės nakties metu, nes užkibus karšiui būsite priversti permesti meškerę.
Yra įvairių bulvės paruošimo būdų:
– apvirta bulvė pjaustoma kubeliais ir apkepinama;
– apvirtos bulvės kubeliai nakčiai sudedami į vandenį, kuriame buvo virtos kanapės. Po nakties ant tų kubelių žvejojama;
– apvirtos bulvės kubeliai dedami į vandens ir atraktoriaus ,,miksą“, po 1-2 valandų veriami ant kabliuko.
Verdant bulves, ne visos vienodai išvirs. pjaustant bulvę kubeliais, palikite nepavirtus gabaliukus – juos pavirsite atskirai.
Kai kurie žvejai bulvę verda iki tol, kol dantų šepetėlio šereliai nesminga į bulvę… nupilamas vanduo… po 15-20 minučių švirkšto (be adatos) pagalba daromi rutulio formos masalai. Prieš ruošiantis tokiai ,,operacijai“ reikia atitinkamai ,,patobulinti“ švirkštą, kad galėtume jo sieneles įspausti į bulvę ir iš jo išspausti reikiamo diametro ir formos masalą. tada bulvė gali būt aromatizuojama aliejum, anyžium, braškės ar kitais kvapais. Aromatizavus bulvės gabaliukus jie maišelyje dedami į šaldiklį, po 12 valandų gausite puikų masalą, kuris be kita ko neblogai laikysis ant kabliuko. Naudojant bulvę ,,plauko“ sistemoje patartina bulvės nenulupti – geriau laikysis.
Tigriniai riešutai. Karpiui patinka, tiksliau, labai patinka tigriniai riešutai. Kodėl, žino tik jis, o mes jam tik siūlysim, eksperimentuosim. Tigrinio riešuto struktūra ir skonis, tikriausiai, karpiui primena natūralų jo maistą. Tinkamai paruošti tigriniai riešutai yra saldūs ir traškūs, ir kaip manoma būtent šios savybės karpiui daro didžiausią poveikį asocijuojant tigrinį riešutą su jo natūraliu maistu. Vienintelis gyvas padaras, kurio skoninės savybės panašios į šiuos riešutus yra sraigės. taip, taip būtent jos. tai įrodė ichtiologai Anglijoje ir Prancūzijoje. Pasirodo, sraigės yra labai panašaus skonio į riešutus, ir kiaušas jų ne mažiau traška nei riešutai. Tigriniai riešutai naudojami ne tik kaip jaukas, bet ir kaip masalas. Pastaruoju metu malti tigriniai riešutai labai populiarus. Daugelis kompanijų naudoja juos baltyminių kukulių gamyboje, o rinkos lyderiai gamina iš jų netgi ,,method mix-us“ (jaukus, naudojamus šeryklėlėse). Kas geriau – natūralus riešutas ar baltyminis kukulis, pagamintas iš riešutų miltų? Vienareikšmiško atsakymo nėra, ir būti negali, nes baltyminiai kukuliai turi savų pliusų, o natūralūs riešutai – savų. Bandyti ir eksperimentuoti teks mums, žvejams.
Riešutų pliusai:
– jų visiškai nevalgo kitos žuvys;
– riešutus galima naudoti mažais kiekiais – karpis juos greitai išskirs iš aplinkos;
– riešutai ,,dirba“ esant bet kokiam orui ir vandens temperatūrai;
– karpis nepasisotina riešutais;
– konservuoti riešutai ir visiškai tinkami žūklei – palyginus nebrangūs ir niekuo nesiskiria nuo šviežiai pagamintų.
Minusai:
– ilgas paruošimo žūklei laikas;
– neteisingai paruošti arba nešvieži riešutai baido žuvį;
– pirktinių, jau paruoštų žūklei, riešutų galiojimo laikas ribotas.
Jeigu numatote riešutus naudoti savo žūklėje Jums būtina žinoti kaip teisingai juos paruošti. Aišku, paprasčiausiai jų įsigyti žūklės parduotuvėje, nes eksperimentuodami juos ruošiant galimai patirsite ir finansinių nuostolių ir nepagausite karpio. Taigi, smulkiau apie riešutų paruošimą.
Paruošimas paprastas, tačiau ilgas. Pirma, ir svarbiausia, tai riešutus išmirkyti vandenyje. Mirkyti reikia inde, skirtame maisto produktams laikyti arba ruošti, kuris neturi pašalinių kvapų. Riešutai supilami į indą ir užpilami vandeniu, geriausiai vandeniu iš telkinio, kuriame žvejosite. Vandens pilti tiek, kad riešutus apsemtų daugiau nei 5 cm. Riešutai paliekami mirkti 48 valandoms. Po šio laiko riešutai verdami 30 minučių tame pačiame vandenyje, jeigu reikia – vandens papilkite. Viskas, Jūsų riešutai paruošti žūklei. Teisingai paruošti riešutai saldūs, atrodo kaip klijai ir limpa prie rankų. Nenustebkite, stipraus kvapo nebus. Riešutai turi skleisti natūralų, saldų kvapą. tai ir viskas ko mums reikia žūklei naudojant riešutus.
Kaip naudojamas riešutas masalui? Tam Jums reiks ne tik specialios, bet graželio. Riešutas pragręžiamas ir tada standartiškai veriamas ,,plaukas“. Nebandykite riešuto pradurti adata – galite susižaloti ranką. Be to, riešutas labai lengvai skyla, todėl bandant jį pradurti galite suskaldyt. Paruoštas riešutas bus apie 3 – 5 cm, todėl reikia naudoti atitinkamo dydžio kabliuką. Labiausiai tinkama sistemėlė riešutams laikoma ,,D-rig“. Ruošdami masalą iš riešuto nenaudokite gumyčių – jos nutruks įsirėžusios į aštrius riešuto kampus. Jaukinti riešutais patartina nedideliais kiekiais, bet dažnai. Rekomenduojame jauką ruošti taip:
1. sumaišyti birų jauką iš riešutų miltų su kisielium gautu verdant riešutus. Gautą masę papildyti pačiais riešutais ir viską išmaišyti. Sumaišytą masę palikti brinkti pusvalandžiui ir jaukas paruoštas.
2. paimti bent kokį birų jauką, skirtą karpių žūklei, sumaišyti su aukščiau minėtu kisielium, papildyti masę riešutais ir traktorium pvz Dinamit baits firmos.
3. birus jaukas, jau paruošti pirktiniai riešutai plius neskaldyti namuose ruošti riešutai, pridėti nedidelį kiekį virtų kanapių.
Štai toks paprastas karpių žūklės būdas naudojant riešutus. Bandykite – pavyks tikrai.
Žirnis. Tai dar vienas visiems žvejams prieinamas jaukas ir masalas laukinių karpių žūklėje. Žirnius ypač pamėgo Ukmergės rajono žvejai, žvejojantys Alionių užtvankoje. Žirnių trūkumas yra bene vienas – jais sunku jaukinti toliau nuo kranto. Tam naudojamos specialios raketos ir ,,spod-ai“. Raketos pagalba Jūs nusviesite masalą iki 90 m atstumu. Priklausomai nuo raketos formos ir Jūsų naudojamų įrankių kokybės šį jauką turite galimybę nusviesti ir dar toliau. Šutintų ir žūklei jau paruoštų žirnių galima įsigyti žūklės parduotuvėse, tačiau galima pasigaminti ir patiems. Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad žūklei galima naudoti tik žirnius su luobele, kiti – netinkami.
Kaip pasiruošti žirnius patiems. Žirniai užpilami šaltu vandeniu ir paliekami brinkti 24 valandoms. Tada vanduo nupilamas ir žirniai užpilami šviežiu vandeniu, tada verdama. Žirniai verdami iki tol, kol maždaug trečdalis jų suskyla. Tada vanduo nupilamas ir indas uždengiamas. Ataušus žirniams juos galima aromatizuoti įvairių kvapų traktoriais, tačiau ir natūralus žirnių kvapas kuo puikiausiai tiks laukiniams karpiams jaukinti.
Kitas variantas: supilkite žirnius į termosą, užpilkite verdančiu vandeniu. Praėjus 4-6 valandoms Jūsų žirniai bus paruošti žūklei.
Kietesnius žirnius galite naudoti ,,plauko“ sistemėlėje.
Kanapės. Kanapės, kanapės, kanapės… Vienas pagrindinių mano jaukų laukinių karpių žūklėje. Apie kanapes, jų ruošimo būdą yra gana išsamus straipsnis www.laukarpis.lt, todėl apie tai nerašysiu, jei skaitytojas susidomės šiuo puikiu laukinių karpių jauku – pasiskaitys INTERNET-e. Kanapes naudoju tik jaukinimui, masalui dar nebandžiau, nesiūlau bandyti ir Jums. Paruošę kanapes neišpilkite kanapių nuoviro – jis puikus priedas į bent kurį birų jauką. Kai kurie žvejai, siekdami jaukinamoje vietoj sukelti kuo didesnį jauko dalelių debesį iš kanapių ir biraus jauko padaro savotišką skystą košę, kurią iš valties išpila jaukinamoje vietoj. Pabandykit – efektu nenusivilsite.
Yra kanapės kvapo baltyminių kukulių, jie dažniausiai žalios ar žalsvos spalvos. Galima manyti, kad tai alternatyva natūraliai kanapei, ne. Tam turiu argumentų. Garaže ant grindų gulėjo kanapių maišelis ir šalia kanapės kvapo baltyminiai kukuliai. Pelės visas be išimties kanapes išgliaudė, o baltyminių kukulių net nepalietė. Aišku, tai nėra pagrindas ,,nurašyti“ visus kanapės kvapo baltyminius kukulius – čia pateikiau tik faktą, išvadas pasidarysite patys.
Jaukinant kanapėmis, patartina jas maišyti kartu su kitais jaukinimui pasirinktais grūdais pvz. kviečiais, kukurūzais. Kur įsigyti kanapių? Kanapių tikrai rasite žūklės parduotuvėse, jos parsiduoda supakuotos po 1 kg. Aš naudoju Top SECRET pakuotas kanapes. Neteigiu, kad jos kažkuo geresnės už kitų prekybinių ženklų supakuotas kanapes, bet keletos metų kanapių ruošimo patirtis parodė, kad tarp pirktinių kanapių skirtumas yra. Kodėl, nežinau. Mano manymu geriausia išeitis įsigyti kanapių maišais po 25 kg, jų galima užsisakyti žūklės parduotuvėse, nežinau ar visose. Važiuodami į varžybas užsienyje ir veždamiesi supakuotų kanapių nesibaiminkite – tai jau ne narkotinė medžiaga – tuo tikslu kanapių pakuotojas jas specialiai apdirba. kiekvieno jaukinimo metu sunaudoju ne mažiau kaip po 1 kg kanapių, taigi jei nusprendėte jomis jaukinti, įsigykite iš karto didesnį kiekį, tikrai neprapuls.
Iš natūralių jaukų dar norėčiau paminėti kviečius.
Kviečiai. Ne kiekvienam miesčioniui prieinamas jaukas. Ne dėl to, kad Lietuvoje jų trūksta, o dėl to, kad žūklės parduotuvės jais neprekiauja, aš bent nemačiau. Sau kviečius perku turguje, maišais. Maišas kviečių kainuoja maždaug tiek kiek du kilogramai gerų baltyminių kukulių. Galiu Jus patikinti, šutinti kviečiai tikrai labai tinka laukinių karpių žūklei, išbandyta. Naudodami šį jauką Jūs niekada jo nepadauginsit – kviečius mielu noru valgo daugelis gėlavandenių žuvų. Šutintus kviečius jaukinimui aš naudoju atskirai nuo kitų jaukų, t. y. jų nemaišau su niekuo. Jei pasiryžote jaukinti kviečiais ir kitom grūdinėm kultūrom, pasiimkit valtį – nereiks jaukų mėtyti raketos pagalba. Jei nuspręsit jaukinti kviečiais varžybų metu – pasiruoškit nelengvam fiziniam darbui – ne juokas kiekvieną varžybų dieną po keletą valandų mojuoti ,,spodu“, tam tikrai reikia neblogo fizinio pasiruošimo ir kantrybės.
Tikriausiai daugelis pastebėjote, kad kiekvieno baltyminių kukulių gamintojo gamoje yra ne maža dalis baltyminių kukulių kukurūzo, bulvės, žemės riešuto ar kito natūralaus produkto kvapo kukulių. Ar pagalvojome kodėl gamintojai naudoja šiuos kvapus savo produkcijai aromatizuoti? Greičiausiai todėl, kad šis kvapas patinka karpiams, tačiau ar natūralaus kvapo baltyminio kukulio turinys atitinka natūralų produktą? Diskusinis klausimas, į jį vienareikšmiško atsakymo įprastomis priemonėmis nerasime, yra viena išeitis – eksperimentuoti. Tikiuosi šis straipsnis padės Jums apsispręsti kuo jaukinti, kokį masalą naudoti laukinių karpių žūklėje. Išbandykite, pasidalinkite savo patirtim su kitais, parašykite savo žūklės, naudojant natūralius jaukus ir masalus ataskaitas – jos tikrai bus patalpintos Karpininkų asociacijos tinklalapyje www.laukarpis.lt, su Jūsų patirtimi galės susipažinti ir kiti.
Savo žūklės įspūdžius, nuotraukas siųskite el. paštu info@laukarpis.lt

Karpininkų asociacijos vadovas
Darius Surgautas