Laukarpis
Adminas
Užsiregistravo: 2008-12-03 19:15 Pranešimai: 174 Miestas: Vilnius
|
 Boiliai ir jų gaminimas
Boiliai - tai šiuolaikinis jaukas, atkeliavęs iš užsienio. Verčiant iš anglų kalbos "Boil" reiškia "virti", "kepti". Boiliai iš tikrųjų verdami ir juos rusai dažnai vadina virtinukais žuvims. Šiuo metu vakaruose šis šiuolaikiškas jaukas karpiams, upėtakiams ir kai kuriai kitai žuvelei labai paplitęs.
Bet apie viską iš eilės. Pradėsime nuo kabliuko. Dabar tapo madinga naudoti specialius karpinius kabliukus. Tai yra vakaruose. Pas mus, neturint tokio kabliuko, galima paimti kaltą tamsios spalvos kabliuką su trumpu koteliu. Gaudant karpius, sazanus, sveriančius 5-7 kilogramus, visiškai pakaks 7-8 numerio. Tokiems kabliukams boilio diametras turi būti 16-18 mm.
Valai. Labai patvarūs, nors ir brangūs, yra pinti valai. Pintas valas pilnai tiks pavadėliui. Čia egzistuoja paprasta taisyklė: kuo trumpesnis pavadėlis, tuo mažiau galimybių, kad jis susipainios su pagrindiniu valu. Optimaliausias pavadėlio ilgis - 10-15 cm. Iš kitos pusės, tokia žuvis kaip karpis labai atsargi ir pajutusi menkiausią pasipriešinimą, gali paleisti masalą. Jeigu taip yra, tai pavadėlis 20 ir net 40 cm ilgio yra geresnis nei trumpesnis.
Ne mažiau svarbus boilinei sistemėlei ir svarelis. Švininis rutuliukas tiks minkštam, dumblėtam dugnui, o molingam - alyvuogės formos svarelis. Svarelis turi būti ne lengvesnis nei 50 g, nors karpio pasikirtimas vyksta, kai svarelio svoris yra nuo 80-120 g. Gaudant tokiu svareliu reikalingas pakankamai kietas meškerykotis.
Ant plauko pakabintas boilis
Tam, kad sektųsi žvejoti, būtina taisyklingai užkabinti boilį ant kabliuko. Boiliui pradurti naudojama speciali yla. Jeigu boilis ant kabliuko uždėtas paprastai, tai pakertant žuvis gali jį išspjauti, o tai reiškia, kad kabliukas liks tuščias. Paprastai boilis užfiksuojamas ant kabliuko plonu pintu valu, likusiu nuo pririšto prie kabliuko pavadėlio. Ant kabliuko kotelio maunamas kembrikas, kad plaukas nusileistų žemyn nuo kabliuko vidurio.
Esant tokiai sistemėlei žuvis pasikirs geriau. Plauko ilgis apskaičiuojamas maždaug taip: 8 mm boiliui plauko ilgis turi būti ne trumpesnis nei 2 cm, o 16mm - 4cm. Labai geras variantas, kai imamas pats ploniausias pinto valo plaukas, t.y. 0,05-0,07 mm. diametro. Tačiau tuomet jis turi turėti atskirą tvirtinimą, nes tokio diametro pavadėlis aiškiai bus silpnokas.
Boilis ant plauko uždedamas specialios ylos pagalba. Kai yla su plauku praeis per boilį, jis sujungiamas ir ant plauko galo daroma kilputė, kad užsifiksuotų. Užfiksavus, prie jo priartinamas boilis. Pagrindinis boilio privalumas yra tas, kad jis leidžia atsijoti smulkmę.
Sistemėlė su plaukiančiu boiliu
Boiliai skirstomi į dvi rūšis: plaukiojantys ir skęstantys. Reguliuojant šrateliais boilio svorį, jauką galima naudoti skirtingame gylyje. Esant švariam, tolygiam ir tvirtam dugnui, naudojami skęstantys boiliai. Neretai žvejai naudoja skęstančių ir plaukiojančių boilių kombinaciją, o taip pat ir įvairius aromatus.
Paprasčiausi boiliai gaminami namų sąlygomis. Imamos lygiomis dalimis manų kruopos arba kukurūzai ir paukščių lesalai. Visą tai sumalama kavos malimo mašinėlėje. Šių komponentų kiekis turi sudaryti 45 % viso mišinio kiekio. Pridedama 45 % sojų miltų ir po 5 % žuvies ir kaulų miltų. Plius 6-10 ml saulėgrąžų aliejaus kilogramui tokio mišinio. Čia pat pridedami 5 arbatiniai šaukšteliai cinamono, kmynų ir česnako. O kad mišinys būtų tąsesnis, kiekvienam 100 g mišinio imamas 1 kiaušinis. Kad mišinys įgautų reikiamą spalvą yra naudojami įvairūs maistiniai dažai. Pagaliau tešla išmaišoma.
Iš gauto produkto susukami reikiamo dydžio rutuliukai ir nuleidžiami į verdantį vandenį. Boiliams išvirus, jie išimami iš vandens ir išdžiovinami. Džiovinimas trunka kelias dienas.
Nuo boilių konsistencijos ir skonio priklauso sugautų žuvų kiekis. Mišinys turi būti subalansuotas. Kartais į jo sudėtį įeina prieskoniai ir jūros produktai. Paskutiniu laiku naudojamas mišinys su dideliu kiekiu angliavandenių ir baltymų. Gaminant tokius mišinius tiks sojos, manų, kukurūzų ir riešutų miltai. Tam, kad boiliai turėtų reikiamą tąsumą, lipnumą, į pagrindinę masę dedama krakmolo, manų arba glitimo. Perspektyvus boilių ingredientas paukščių lesalas, sumaltas kavos malimo mašinėlėje. Elastingumą ir lipnumą tokiam boiliui suteikia saulėgrąžų arba kanapių aliejus.
Labai neblogus rezultatus parodo įvairūs stimuliatoriai - sausos medžiagos, jaudinantis žuvies apetitas ir mėsiškų arba augalinių boilio ingredientai, turintys įvairių vaisių skonį bei kvapą,. Stimuliatoriai dedami į sausą mišinį, o po to viskas išmaišoma.
Angliškos klasifikacijos stimuliatoriai skirstomi į penkias kategorijas:
1. "Mect" (mėsiniai) - kaulų ir kraujo miltai. 2. "Fish" (žuviniai) - žuvies, krabų, krevečių miltai. 3. "Spise" (prieskoniniai) - česnakas, svogūnas, vanilė, kmynai ir kt. 4. "Fruit" (vaisiai) - obuolys, bananas, kriaušė ir kt. 5. "Sweet" (saldainiai, saldumynai) - cukrus, karamelė arba saldumynai.
Kilogramui mišinio imama 50 g prieskonių. Kitų stimuliatorių gali būti dvigubai daugiau (iki 100 g). Pageidautina, kad boilio kvapas būtų vienos rūšies, t.y. būtina naudoti ingredientus vienoda aromatine sudėtimi. Aliejų išgaunamas iš grūdų, prieskonių, medienos, gėlių ir vaisių augalų. Kitų šalių aliejai yra brangūs, todėl galima drąsiai ir be baimės, kad padarysite nuostolį produkto kokybei, naudoti įprastą aliejų. Dabar galima gauti ne tik kanapinių, kukurūzinių, saulėgrąžų, bet ir žymiai egzotiškesnių aliejų: arachiso, česnakinių, anyžinių ir krapų. Aliejaus dozė nustatoma eksperimentuojant. Kai kurių ypač kvepiančių aliejų užtenka 5-10 lašelių vienam kilogramui mišinio. Boiliai aromatizuojami ir kitu būdu: boiliai mirkomi aliejuje, tiesa, po kelių valandų tokio masalo aromatas staigiai išsisklaido.
Pramoniniai boiliai jau gali turėti aromatinių ingredientų, o jeigu jų nėra, tai jie pridedami atskirai tam, kad jų pagalba būtų galima pritraukti žuvis 1-2 km atstumu. Šiuos savotiškai kvepiančius priedus reikėtų naudoti labai atsargiai, nes kai kurie iš jų yra kartaus, aštraus, aitraus skonio. Tokie ne "minkšti" aromatizatoriai negali būti naudojami didesniais kiekiais, nei 2-5 ml vienam kilogramui mišinio. O vanilės galima imti daugiau. Ant išleidžiamų pramoninių flakonų jau yra nurodytas dozavimas arba naudojimo būdas. Ne mažiau svarbu teisingai suderinti skonius ir aromatizatorius. Sakykim, aišku ne kaip atrodys "saldi mėsa".
Dabar keletas žodžių vertėtų pasakyti apie boilių spalvą. Įprastai boilius dažo ryškiomis spalvomis: oranžine, raudona, geltona, žalia ir rečiau mėlyna. Spalva tiesiogiai priklauso nuo išsirinkto dažiklio. Dažų dėka galima nustatyti boilio spalvą, kurią žuvis pasirinktų tam tikrame vandens telkinyje arba išsirinktoje gaudymo vietoje. Beveik visada boilius geriausia atsirinkti eksperimentuojant, nes kiekvienoje atskiroje vietoje į jų sudėtį bus įdėti atitinkami "vietiniai korektyvai". Sibire boilių, skirtų sazanų gaudymui, sudėtyje greičiausiai bus kedro riešutas, Ukrainoje tai bus saulėgrąžos išspaudos, o Vidurinėje Azijoje malti persiko arba abrikoso kauliuko branduolio milteliai. Būna, žinoma, kad ir rinktiniai ingredientai neduoda reikiamo rezultato. Šiais atvejais žuvį tenka pratinti prie egzotiškų valgių 3-4 dienas ir net visą savaitę. Tuomet kai ji pripranta prie kvapo ir skonio, galima tikėtis šiokio tokio pasisekimo, kuris, žinoma, priklauso ne tik nuo teisingai pasirinkto jauko arba masalo. Reikia įsidėmėti ir kitus faktorius: oro sąlygas, žvejojimo laiką (naktis, diena), sistemėlės plonumą ir pasirinktą gaudymo būdą.
Boiliai, kaip jaukas, taip pat naudojami gaudant dugnine arba plūdine meškere.
Apžvelgsime įvairių rūšių boilių sudėtį
1. Manai - 25 %; sojų miltai - 20 %; malti žirniai, sausas pienas, maltos kanapės ir kazeinas - po 10 %. 2. Maltas pauk62i7 lesalas 40 %, sojų miltai 30 %, kvietiniai miltai, krakmolas ir malti arachisai po 10 %. 3. Maltas paukščių lesalas - 30 %, manai - 30 %, sojų miltai - 15 %, sausas pienas ir žuvies miltai - po 10 %, kazeinas - 5 %. 4. Sojų miltai, malta melisa ir miltai iš krevečių arba krabų šarvų - po 20 %; kazeinas ir maltų bulvių tyrė - po 15 %; malti kviečiai - 10 %.
Gyvas masalas boiliui
Būna, kad ir žuvis parodo, kad esti vandens telkinyje, ir visos sąlygos tinkamos žvejybai, o kibimų nėra. Tokia situacija neretai būna vandens telkiniuose gaudant dirbtiniu jauku. Kombikormas gali būti boilio sudėtyje, tačiau tuomet karpis arba karosas bus abejingas bet kokiam, net pačiam skaniausiam boiliui. Šiuo atveju gali išgelbėti boilis su musės, uodo lervų arba sliekų kombinacija. Daroma taip: boilio "kūne" pritvirtinami keli maži sliekai (kartais uodo, musės lervos, nimfos arba maži vabaliukai), taip, kad jie išslystų į išorę. Masalas bus plaukiantis, jei vietoje boilio ant plaukelio pririšite vyno kamščio gabaliuką, o prie jo greitai stingstančiais klijais už vieno galo priklijuosite slieką arba kitą panašų masalą. Judantis organizmas patrauks žuvies dėmesį.
Papildomai galima aptepti kamštį tešla, į kurios sudėtyje yra išspaudos arba žuvies miltai. Tešla ims irti vandenyje ir kilti į paviršių, tokiu būdu pritraukdama žuvį prie pagrindinio masalo.
Paimta iš laikraščio "Rybak rybaka"
Autorius A. Goriainov
|