Lietuvos karpininkų asociacijos prezidento ataskaita
2014.11.29.
Kaip Lietuvos karpininkų asociacijos (toliau LKA) vadovas kiekvienais metais privalau atsiskaityti visuotiniam susirinkimui. Pirmiausiai norėčiau pasidžiaugti dabartiniais LKA rėmėjais, tai generalinis rėmėjas UAB ,,Paliūtis“; mus taip pat rėmė lenkijos įmonės,,AJ GROUP“; Thermoplast ir Camminare. Lietuviškos įmonės UAB,,ROMADA“;  UAB ,,GRAND CARGO“; UAB ,,Siprakas”; ,,Team Renmar Baits”;  UAB ,,Žvejoklis”; Gyčio Kavaliausko įmonė; UAB ,,Fanatikai”; UAB „Finance property“; UAB „Mano būstas LT“ Rėmėjų  pagalbos dėka mes puoselėjame rekreacinę žvejybą, populiariname karpinę žūklę, organizuojame Lietuvos sportinės karpių žūklės čempionatą bei startuojame pasaulio čempionatuose. 2014 metais į LKA sąskaita pagal paramos sutartis pervesta 43700 litų. Detali finansinė ataskaita pateikiama LKA nariams visuotinio susirinkimo metu  atskirame dokumente.

Metų pradžioje buvo kuriama Lietuvos meškeriotojų sąjunga (toliau LiMS). Jeigu kas paklaustų kam mums reikalinga LiMS , atsakysiu trumpai. Visų pirmiausiai Lietuvoje nebuvo panašios organizacijos, kuri vienytų mūsų meškeriotojus, o antra LiMS veiklos tikslai  yra panašūs kaip ir daugelio sąmoningų karpininkų, kurie jau yra ne kartą įrodę, kad moka kovoti su brakonieriais, visada pasisako prieš verslinę žvejybą bei palaiko gamtai nežalingą ir protingą gamtos išteklių naudojimą. Todėl mes ženkliai ir drąsiai prisidėjome prie LiMS kūrimo ir steigimo, galime didžiuotis, kad LKA yra tarp 11-os LiMS steigėjų. Ateityje tai mums padės turėti svaresnį balsą valstybės institucijose sprendžiant karpininkų problemas. Kuriant LiMS vyko labai daug diskusijų, posėdžių ir įvairių susitikimų, procesas truko apie pusė metų.

Kovo mėnesį rengėme trečiąją parodą ,,Viskas karpių žūklei-2014”. Viskas praėjo sklandžiai, susirinko daug lankytojų bei buvo pristatytas platus karpių žūklės prekių asortimentas. Parodos naujovė buvo seminaras-konferencija karpininkams, kurioje patirtimi dalijosi profesionalūs karpių meškeriotojai. Parodos metu trečius metus iš eilės įteikiame garbės raštą geriausiam praėjusių metų jaukų ir masalų karpiams gamintojui/importuotojui.

LKA kiekvienais metais iki gegužės mėnesio privalo atsiskaityti valstybinei mokesčių inspekcijai, kaip ir kiekvienais metais tai buvo padaryta laiku ir be priekaištų.

Balandžio mėnesį vyko Lietuvos sportinės žūklės fedreracijos ataskaitinė konferencija, kurios nariai esame ir mes. Susirinkime apžvelgėme praėjusių metų visų rūšių sportinės žūklės rezultatus, pagerbėme gerai pasirodžiusius pasaulio čempionate spiningautojus bei užsibrėžėme tikslus ateičiai.

LKA valdyba šiemet buvo susirinkusi 4 kartus spręsti įvairių klausimų susijusių su LKA veikla. Valdybos narys Audrius Lesinskas nuo balandžio mėnesio atsistatydino, todėl likę valdybos nariai nutarė, kad skubos tvarka nereikia rinkti naujo valdybos nario, nes šiais metais vyks nauji LKA valdybos rinkimai. Deja dėl atsistatydinusio valdybos nario buvo šiek tiek paralyžuota LKA puslapio www.laukarpis veikla.

Balandžio 12 dieną kartu su klubo ,,Gintarinis karpis“ nariais organizavome pakrančių valymo akciją ,,Švarios pakrantės 2014”. Susirinko didelis būrys neabejingų žmonių mūsų gražiai gamtai. Buvo išrinktos buitinės šiukšlės pietinėje Elektrėnų marių dalyje, 10 – ties hektarų ploto pusiasalyje. Vieta labai graži, tipinė rekreacijai. Suderinus iš anksto Elektrėnų savivaldybė išvežė visas mūsų surinktas šiukšles.

Šiais ir ankstesniais metais Aplinkos ministerijoje sprendėme įvairius klausimus susijusius su karpiais. Vienas iš didžiausių pasiekimų buvo tas, kad ženkliai padidintas įveisiamų karpių kiekis visoje Lietuvoje už aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšas. Priminsiu, kad 2013 metais keliuose vandens telkiniuose buvo įžuvinta tik 12 tūkstančių vienetų paaugintų karpių, na o 2014 metais į 86 vandens telkinius įžuvinta virš 80 tūkstančių karpiukų, plius nepatikrintais duomenimis apie 80 tūkstančių karpiukų įveisė ŽŪM žuvininkystės tarnyba. Atsižvelgus į LKA rekomendacijas Lietuvoje vėl įveisiami paauginti karpiukai, tai ypač svarbu, nes pastaruosius maždaug 15-20 metų buvo vykdomas karpininkų genocidas, kai žemės ūkio ministerija žuvino labai mažus karpiukus, kurie neišgyvendavo arba apskritai buvo žuvinama karpiais tik ,,popieriuje“. Viso šito pasekoje mes neturime jaunų karpininkų, nes iš jų buvo atimta galimybė dar vaikystėje susipažinti su įdomia karpių žūkle. Taip pat šiais metais LKA kartu su Lietuvos sportinės žūklės federacija padėjome išspręsti visų mūsų  mėgstamo Ilgio ežero naujų lieptų statybos problemas, pasiektas kompromisas su Druskininkų savivaldybe.

LKA aktyviai dalyvauja mėgėjų žvejybos tarybos prie Aplinkos ministerijos veikloje, nes būtent pagal šios tarybos rekomendacijas Aplinkos ministerija daro pakeitimus mėgėjiškos žūklės taisyklėse. Šiemet didelio karpininkų ažiotažo sulaukė mažų karpiukų gaudymas, kurie tik pernai buvo įžuvinti. Atsižvelgdami į tai pasiūlėme daryti pakeitimus taisyklėse, kad būtų draudžiama gaudyti mažesnius nei 40 cm. karpius ir amūrus. Į mūsų rekomendacijas buvo atsižvelgta.

Didelį dėmesį mes skiriame varžyboms. Šiais metais pagal iš anksto numatytą reglamentą LKA rengė XII-ąjį Lietuvos karpių gaudymo čempionatą, vyko 3 turai skirtinguose vandens telkiniuose. Čempionato nugalėtojais šiemet tapo komanda ,,Broliai rankelės” (Darius Grigaitis ir Modestas Grigaitis). Pagal rinktinės formavimo nuostatus, susumavus Lietuvos čempionato ir kvalifikacijos testo rezultatus, buvo sudaryta Lietuvos karpininkų rinktinė, kuri dalyvavo FIPSed pasaulio čempionate Italijoje.

Savo veiklą 2014 metais viešinome: Lietuvos meškeriotojų sąjungoje, Lietuvos sportinės žūklės federacijoje, Aplinkos ministerijoje, televizijos laidoje ,,Apie žūklę”; žurnaluose ,,Meškeriotojas”, ,,Žvejok”, ,,Žūklė” bei ,,Žvejys ir Žuvis”; internetiniuose puslapiuose www.laukarpis.ltwww.zvejokliai.lt, www.youtube.com, socialiniame tinklapyje facebook.com.

Apibendrinus 2014 metų LKA veiklą, savo indėlį vertinu teigiamai.

Lietuvos karpininkų asociacijos prezidentas Tomas Būdas.

Metų nuveikti darbai

1.jpg - 10.jpg - 2.jpg - 3.jpg - 4.jpg - 5.jpg - 6.jpg -