null
Ankstesniame straipsnelyje supažindinau Jus su granulėmis, šiame papasakosiu apie tirpstančius masalus. Tirpstantis boilis,- neteisingas pavadinimas, nes žodis “boil” anglų kalboje reiškia “virti”. O šie masalai ne verdami , bet džiovinami, Tačiau populiariausias pavadinimas vistiek išlieka, – tirpstantys boiliai ( Soluble boilies ).

Paanalizuokim šį masalą, pašaro rūšį. Pagrindiniai skirtumai nuo mums jau geriau pažįstamų “Boilies” ir “Pellets” užkoduoti gamybos procese ir poveikyje patekus į vandenį , tai yra žūklavietę.

null

Į indą pamerkiau du boilius Soluble HNV 20mm ir HNV 18mm

Absoliutaus gėrio nebūna . Noriu pasakyt, kad jei tam tikras masalas turi privalumų prieš kitus, tai

atsiranda ir minusai arba papildomi kaštai juos minimizuojant. Gamybos technologijoje skirtumai tik du : vietoj kiaušinių masės naudojam augalinį sirupą ir vietoj terminio apdirbimo, – džiovinimą. Iškart iškyla problema, – masalo sudedamos dalys, ingredientai , lieka termiškai neapdoroti. Jei tas masalas traktuojamas tik kaip maistinio signalo nešėjas žūklavietėje, tai viena, tačiau jei į žūklavietę atplaukia karpiai ir prikemša jų dar nepasiskleidusių vandenyje,- tai visai kas kita. Kad tirpstantis boilis būtų pilnavertis maistas, reikalinga kad termiškai neapdorotų jo sudedamųjų įsisavinamumas būtų aukštas. Pasakysiu taip: nesijaus karpis gerai privalgęs nevirtų skaldytų kukurūzų ar manų ir grįžimo atgal į žūklavietę periodas išsitęs, o tai reiškia, kad kibimų tikimybė sumažės. Neišsigąskit,- mano Soluble HNV ir Soluble Ren’o special tobuli ir ši problema išspręsta.

null

Jau po 20min. išryškėja skirtumas tarp tirpstančių ir įprastų boilių

Esu matęs kaip kitų gamintojų tirpstantys pašarai paverčia dugną šiukšlynu ir ne tik, kad karpiai neatplaukia, bet ir mažos žuvytės net galvų į apačią neatsukę plaukioja.

Dabar paminėsiu privalumus, dėl kurių ir buvo sukurti šie pašarai. Pirmiausia, tai galimybė šerti ir neperkrauti pašarais žūklavietės tuo atveju , jei mes tikimės suvilioti žuvis, bet jų kurį laiką nėra. Ir antra,- tai labai atraktyvus masalas, vienodai aktyviai “besiskleidžiantis” visą savo gyvavimo laiką.

null

Po valandos gerokai aptirpę ir ,,paleidę’’daug skanumynų.

Tai labai efektyvu varžybų metu. Be to mes drąsiai galime naudoti didesnių diametrų dėl tolimesnio skridimo kobros pagalba ( varžybų metu draudžiama šertis kitais būdais naktį ), ko bijotume su tradiciniais boiliais. Tai rimta išeitis kol nežinome ar žuvys išvis lanko šeriamą vietą. Daug naudingiau yra reguliariai atraktuoti žūklavietę kad priviliotume žuvis, o tai pastebėję, išlaikytume besimaitinančias.

null

Po trijų valandų darbas pačiame įkarštyje.

Iš 20mm likę 14mm irdami Soluble HNV skleidžia visą ,,gėrį’’ visomis kryptimis.

Ištirpę dugne boiliai greičiausiai bus sunaikinti mažų žuvų, tačiau paliks pašarinę “dėmę”. Juk varžybų ar žūklės laikas ribotas, šalia kaimynai taip pat nesnaudžia, tad rezultato turime siekti pačiais efektyviausiais būdais ir pasakymas, kad kai atplauks , tada pagausiu, – šioje vietoje netiks. Dėl to varžyboms kuriame sudėtingas, apimančias daugybę kas bus jeigu…teorijas, pašarines programas su įvairių rūšių pašarais ir masalais. Tirpus boilis yra viena iš pašarinės programos dalių, suteikiančių ar palengvinančių mūsų šansus į kibimą.

null

Po šešių valandų likę tęsti pradėtą darbą tik HNV,

o Soluble HNV pilnai ištirpo, Paskleidę visas savo sudedamąsias dalis

Nereikia užmiršti kad tirpūs boiliai nepakeičia visu 100% mūsų tradicinių, jie gal būt papildo. Visgi esu šalininkas taktikos kad, kai karpiai atplaukia į šeriamą žūklavietę maitintis , reikėtų pereiti prie jaukinimo tradiciniais boiliais.

Tirpūs boiliai papildo masalų įvairovę. Tinka kombinacijose su plaukiančiais, tik reikia tiksliai nustatyti tirpimo laiką būtent tos žūklės sąlygomis. Tarp kitko, paskutinių varžybų Kroatijoje metu pagavome 28 kg. ir 30- tuką būtent naudodami Soluble HNV masalą.

Taigi nebūkite konservatyvūs, nebijokite naujovių iš patikimų rankų, jos padės Jums siekti aukštesnių rezultatų.

Pagarbiai, Renaldas Marčiukaitis