Laukinių karpių žūklės varžybos, kas tai? Tai ilgas pasiruošimas, nesibaigiančios abejonės ir geriausių sprendimų paieška. Pasiruošimas varžyboms užtrunka gana ilgai. Pirmiausiai reikia pasispręsti, dalyvauti ar ne. Apsisprendus dalyvauti maratonas prasideda. Valai, kabliukai, svareliai, pavadėliai ir taip toliau. Karpininko – varžybų dalyvio arsenalas turi būt pilnai sukomplektuotas nuo šiltų ir atsparių vandeniui drabužių, miegmaišio ir palapinės iki patikimų žūklės įrankių.

Varžyboms buvo pasirinktas didžiausias Alytaus apskrityje karpinis Vabalių ežeras, į kurį nuomininkas UAB ,,Fanatikai“ rudenį papildomai prileido karpių. Ežeras pakankamai sudėtingas, sunkūs privažiavimai, ežero dugnas žolėtas, užmetimo sąlygos daugelyje sektorių vidutiniškos. Žinojome, kad ežere yra tikrai didelių karpių.

Į varžybas užsiregistravo 23 komandos, iš kurių keturios iš Latvijos. Į varžybas atvyko 18 komandų, trys iš Latvijos. Laukė dramatiška varžybų dalis – burtų traukimas, juk kiekvienas karpininkas žino – varžybų sėkmė 50 procentų priklauso nuo sektoriaus.

Komanda ,,Salmo Lietuva“ susiformavo dar 2006 metų žiemą, kai Karpininkų asociacijos nariai Darius Surgautas ir Nerijus Svitojus apsisprendė kartu dalyvauti Karpininkų asociacijos organizuojamame laukinių karpių žūklės čempionate. Nuo tada ir prasidėjo mūsų ,,vargai“: kokius pašarus naudosim, kokia varžybų taktika, kiek ir kokio maisto vežtis ir pan.

Atsižvelgiant į tai, kad varžybos nusimatė net 100 valandų trukmės, o ežeras visoms komandoms naujas, nusprendėme komandos draugo ir konsultanto G.Bradausko, geriau žinomo sinonimu ,,Brada“ padedami pašarinius boilius gamintis patys. Boilių sudėtis – ,,Brados“, kvapas – vaisinis, spalva – rausva. Iš visos birių pašarų įvairovės išsirinkom kokybiškus ,,Sensas“ firmos pašarus, kaip priedą į juos nutarėme maišyti virtas kanapių sėklas ir virtus žirnius.

Komandos ,,Salmo Lietuva“ Pavasario taurės varžybų metu naudotas arsenalas: kotai Spro strategy 3.90 ilgio, valai 0.3 – 0.35, pavadėliai vidutiniškai kieti iki 35 cm ilgio, boiliai pašariniai savos gamybos 5 kg ir 3 kg pirktinių, 13 kg ,,Sensas“ karpinio biraus pašaro, 3 kg kanapių, 3 kg žirnių, masaliniai bailiai – pop up St Martins kanapė (12 mm) ir Top SECRET persikas (20 mm), palapinė Spro strategy, skėtis ,,Holiday“ (Salmo), apranga ,,Norfin“ (Salmo), ,,Brados“ kobros, ,,krabas“ biriems pašarams mėtyti, meškerių stovai. Varžybų metu neapsieita be techninių problemų – iš ,,Larus“ koto, skirto biriems pašarams mėtyti, iškrito žiedelio keraminė dalis – pjovė valą. ad kotą teko skolintis iš kaimyninio 8 sektoriaus, kuriame žvejojo komanda ,,Gelmių valdovai 3“ iš Panevėžio. Komandos ir Karpininkų asociacijos narys Arūnas Vienažindis paskolino jūrinį kotą, kuris mus gelbėjo visų varžybų metu. Nuoširdus ačiū komandai ,,Gelmių valdovai3“.

Biriais ,,Sensas“ pašarais ir savos gamybos boiliais karpius pavyko prisivilioti pakankamai greitai – jau pirmą varžybų parą sugavome du karpius ir du karšius (karšiai – ne įskaitinė žuvis). Varžybų paskutinę parą baigėsi birūs pašarai, nes daug jų sunaudojome varžybų pirmomis dienomis – stengėmės, kad į sektoriaus zoną atėję karpiai joje ir pasiliktų. Buvome priversti improvizuoti – kreipėmės pagalbos į UAB ,,Fanatikai“ ir kaimynus komandą ,,Almeida“. Geri žmonės padėjo biriais pašarais, kurių pagalba karpiai iš sektoriaus zonos nepasitraukė, galbūt net atvirkščiai – prasidėjo dažni kibimai, matėsi, kad karpiai rausia dugną, šokinėja. Komandos taktika pasiteisino 100 procentų – karpiai atėjo ir nepasitraukė, beliko spręsti tik keletą techninių klausimų: ant ko žvejoti ir kaip nepražiopsoti kibimo tokiu lietingu oru, nes karpiai kibo labai atsargiai.

Varžybų pradžia nuteikė labai optimistiškai – burtų kelių ištraukėme sektorių Nr.9. Sektorius patogus, negilus, sektoriaus zonoje buvo nendrių ,,ragelis‘ ir graži įlankėlė, papuvęs lieptelis, nuo kurio ir žvejojome. Markeriu ištyrus dugną optimizmas dingo – visas dugnas žolėtas, sektoriaus zonoje tik vienas gylio perkritimas iš 2 m. į 2.5 m, toliau lėtas pagilėjimas iki 3 m. ir jokių nelygumų ar kitų galimų vietų, kurias būtų galima jaukinti. Pasirinkome tris jaukinimo vietas: į kairę nuo lieptelio ant gylio perkitimo su mažiau žolėtu dugnu maždaug 3-15 m. atstumu nuo nendrių, tolimąją vietą su lygiu ne žolėtų dugnu, maždaug 100 m. nuo kranto ir įlankėlę, kurios gylis nuo 1 iki 2 m., dugnas žolėtas, vietomis minkštas ir lygus. Pastaroji vieta ,,atsidarė“ tik trečią žūklės dieną ir garantavo mums pirmąją vietą.

Pirmomis dienomis gausiai jaukinome biriais pašarais. Pirmi atėjo karšiai, neužilgo po jų ir karpiai. ,,Dirbo“ tik kairioji sektoriaus pusė – nendrių ,,ragelis“. Kibo ant plaukiančio žalios spalvos persiko kvapo 20 mm bailio pakelto apie 2 cm nuo dugno. Tolimoji ir dešinė pusės ,,tylėjo“. Reikėjo kažką daryti. Buvo nuspręsta jaukinti tik kraštines žūklės vietas, nes jau trūko pašarų. Keitėme masalus, pavadėlius, svarelių svorius. Pagaliau ,,atsidarė“ dešinioji sektoriaus pusė. Prijaukinom, pagaliau. Eksperimentų dėka pagaliau atspėjome ko jiems reikia, ant kokio masalo kimba. pasirodo tai buvo 12 mm žalsvos spalvos, kanapės kvapo boilis pakeltas 20 – 35 cm nuo dugno. Šalia užmesti kito kvapo ir kitos spalvos masalai karpių nedomino, ant kukurūzo kvapo 20 mm plaukiančio boilio buvo sugautas tik apie 1.5 kg karšis. Karšius taip pat domino kukurūzas ir persiko kvapo boiliai. Karpiai kibo tiek naktį tiek dieną, todėl į varžybas patartina vežtis signalizatorius su pulteliais, tai labai padeda nepramiegoti kibimo.

Komanda susidūrė ir su didelėmis nesėkmėmis: antrą parą (naktį) užkibęs karpis vandenyje buvusio medžio šakose užsipainiojo ir nutrūko, sekančią dieną nutraukęs pavadėlį pabėgo dar vienas karpis. Traukiant eilinį karpį lūžo ,,non name“ firmos graibštas. Paskutinę varžybų dieną nuo kabliuko atsikabino dar du karpiai. Visų varžybų metu pergyvenom, kad perlis Spro strategy palapinę – atlaikė. Be galo esame patenkinti ,,Norfin“ apranga ir ,,Sensas“ pašarais, tikimės, gerų rezultatų ir kitose varžybose.

Kokias išvadas galima daryti po LKA Pavasario taurės (I-ojo etapo) varžybų? Problemų yra bendrų ir individualių. Pirmiausia turėtų būti geresni privažiavimai prie sektorių, antra – sektoriai turėti šiame ežere niekada nebus lengvi dėl ežero dugno struktūros, į ežerą būtina prileisti amūrų – gal jiems pavyktų kiek išvalyti ežerą. Pastebėjome, kad rišant sistemėles naudojant šeryklėlę, reikia tobulinti jos tvirtinimą prie valo, nes užkibus žuviai nusitrina pavadėlis, jei užmetimo metu jis buvo persimetęs per šėryklėlę. Būtina su savimi turėti įvairaus diametro ir spalvų pavadėlių, be masalinių boilių įvairovės tikrai nebūtume atspėję kokį masalą varžybų metu pripažins karpiai.

Laukinių karpių žūklės varžybos nėra lengvas pasisėdėjimas šalia vandens telkinio, tačiau tikslingai dirbant galima pasiekti neblogų rezultatų. Ne visoms komandoms pavyksta sulaukti varžybų maratono pabaigos, kai kurios po kelių parų nepagavus žuvies nuleidžia rankas arba net išvyksta. Linkime visiems ištvermės ir lūžusių kotų.

Dėkojame:
UAB ,,Salmolita“
UAB ,,Fanatikai“
UAB ,,Megadeta“
už suteiktą pagalbą LKA varžybų I – ojo etapo (Pavasario taurės) varžybose.

Komanda ,,Salmo Lietuva“