Vertė: Arnikas
Būsimas didis karpių žūklys

 
Kaip pagauti kuo didesnį karpį?

Tai dviejų dalių straipsnis, kuris padės jums pagauti kuo didesnę žuvį.

ANTRA DALIS

Iki šiol man geriausias žinomas būdas kaip pagauti didesnį karpį- tai yra žinoti kur jis laikosi, kuo maitinasi ir panašiai. Tai gali užtrukti ir tokios karpio paieškos jums kainuos mažesnį sugautų karpių kiekį savo žvejybos metu, tačiau jei pagausite bent vieną didelį, suprasite, kad tikrai buvo verta laukti.

Visų pirma jūs surandate tą vietą, kur yra didelių karpių, tada tą vietą akylai stebite, ir po to aiškinatės kur jie praleidžia savo laiką, kur jiems patinka maitintis, kokiu maršrutu jiems patinka plaukioti, kur jie ilsisi? Kur jiems patinka „žaisti“? Kuriose vietose jie būna kai pateka saulė, ir kuriose vietose jie būna, kai saulė leidžiasi? Visi šie faktoriai yra labai svarbūs norint pagauti didelį karpį.

Visi karpiai įgyja tas pačias būdingas savybes, ir jų elgesys priklauso nuo saugumo jausmo bei alkio jausmo. Dauguma iš jų turi savo bruožus, o tai reiškia, jog norint perprasti individualaus karpio charakterį bei elgesį reikėtų pradėti planuoti strategiją kaip jį pagauti. Jūs neperprasit jų iškart. Tačiau yra keletas dalykų, kurie gali paspartinti šį procesą. Pirma, darykite savo namų darbus. Išsiaiškinkite kokioje vietoje didelės žuvys būna sugaunamos, ir kokie vandens telkiniai yra geriausiai tinkantys dideliam karpiui gyventi. Kai kurie karpiai gali plaukioti įvairiose telkinio vietose, bet kai kurie karpiai turi ypatingas savo vietas, kur jie jaučiasi saugūs arba kur jie mėgsta maitintis. Atradę tokią vietą ,žinokit, jog tai ir bus ta vieta, kur sugaunami didžiausi karpiai. Taigi žinojimas kur jie buvo pagauti ir kokiu metų bei dienos laiku jie buvo pagauti atneš tik dar daugiau šansų pagauti didelį karpį.

Pavyzdžiui, prieš pora metų, man stebint, kaip pagaunami dideli karpiai, pastebėjau, kad dauguma telkinių turi labai panašią vietą, kur visi didesnieji laikosi. Tolimesnis nuodugnus tyrinėjimas privedė prie to, jog dažniausiai dideli karpiai susigundydavo natūraliu masalo pateikimu.

Dar pora kartų stebėjau žuvies elgesį, kadangi jau žinojau kur koncentruoti savo stebėjimus, tad pasižymėjau tikslią vietą kur karpiai laikosi anksti iš ryto ir kur laikosi vėlai vakare. Tada labai ilgai stebėjau kur karpis plaukia, kaskart kai jį pamatydavau. Dabar žinau koks yra jų charakteris. Vidurdienį ir vėlesnį rytą jie vis praplaukia tą pačią vietą grupėse, bet ankstų rytą ir vėlų vakarą matau, kaip jie plaukioja atskirai. Be to, noriu pridurti, kad šie didieji karpiai gana smalsūs, jie itin atsargiai maitinosi jaukintoje vietoje, tačiau jie labai mėgo aptyrinėti tokius daiktus, kurie jiems atrodė labai patrauklūs, nors tai net nebuvo maistas.

Taipogi, aš žinojau, jog turėsiu pasiūlyti masalą, kuris nesukeltų įtarimo, bet sukeltų susidomėjimą. Kadangi žinojau jų polinkį į natūralų maistą, taigi nusprendžiau naudoti kaip masalą puselę braziliško riešuto, numečiau masalą šalia tos vietos, kur karpiai vis joje maitinasi ir rytais praleidžia daugiausiai laiko.

Būtų šaunu pasakyti, jog šis bandymas pavyko iš pirmo karto, tačiau to pasakyti negaliu, tad štai šioje vietoje reikalinga daug kantrybės. Didelis karpis yra protingas, tad jūs turite išlikti ramus ir nesikarščiuoti, jei norite jį pergudrauti. Vis stebėkite vandens telkinį ir tobulinkite savo taktiką. Jei taip darysite, greičiausiai atsiimsite savo prizą – rekordinį laimikį. Šiuo atveju, savo prizo negavau kurį laiką, bet pagavau pora jo „mažųjų padėjėjų“. Tai tik labiau paskatino mane pagauti tą didįjį karpį, nes žinojau, jog šalia tų „mažųjų padėjėjų“ buvo ir jis – mano prizas. Žinoma, galų gale, man pavyko jį pagauti, ir tai įvyko liepos 5-os dienos ankstų rytą.

Dabar, kai pagavau šį savo prizą, pradėjau gaudyti šiame telkinyje įprastu būdu, sumėčiau jauką į artimiausias vietas, kur laikėsi karpiai. Jei ne masalo pateikimas reikiamoje vietoje ir reikiamu laiku, aš dar būčiau persekiojęs tą karpį metų metus. Pažįstu nemažai karpininkų, kurie bando pagauti šį karpį jau labai ilgą laiką, kiekvieną savaitę jie tikisi to paties – jį pagauti. Šis karpis jau keletą kartų buvo pagautas toje pačioje vietoje, kuriai aš skyriau tiek daug laiko ir būtent šioje vietoje man pasisekė jį suvilioti. Sutapimas? Aš taip nemanau !

Kaip ir minėjau prieš tai, jei ruošiatės pagauti vieną, bet ypatingą bei didelį karpį, viską lems jūsų pasirinkti metodai ,taktika bei masalai. Bet jei būtų atsitikę taip, jog dėl tam tikrų priežasčių nebūčiau galėjęs stebėti šio telkinio, tada aš būčiau pasirinkęs kelias skirtingas taktikas ir jomis naudodamasis bandyčiau pagauti didesnį laimikį. Jei jūs nežinote, kur jie galėtų laikytis, tada žinoma, žvejosite gana aklai. Tačiau, yra pora paprastesnių taktikų, kuriomis naudodamasis jūs galite priartėti vienu žingsniu arčiau prie savo rekordinio karpio. Tarkim, aš bandyčiau naudotis „sėlinimo“ taktiką, kadangi geresnio būdo, kaip suvilioti didesnį karpį nėra. Dažnai nutinka taip, jog jums reikia stebėti būrį karpių ir juos persekioti kurį laiką. Ši taktika suteikia galimybę pasirinkti tinkamą strategiją, tam reikalui, jei norite pagauti tam tikrą, pasirinktą karpį.

„Šį virš 12 kilogramų sveriantį veidrodinį karpį bandžiau pagauti ilgą laiką. Mano nuostabai, vienos žūklės pradžios metu, po poros minučių, nuo to laiko, kai sumečiau masalus į vandenį, užkibo šis gražuolis.“

Kitas puikus metodas jūsų pasirinktam karpiui pagauti yra paviršinis gaudymas. Jei turite galimybę žvejoti, kai tik saulė pradeda kilti, tada reiktų šį metodą išbandyti, kadangi tik pradėjus kilti saulei labai gerai matosi vandens paviršius. Telkinio vietoje ieškau šešėlių, jį suradęs, metu masalą toliau nei šešėlis yra, ir tiesiog masalą pravedinėju per šešėlį link savęs. Ši taktika man labai sudirbo gaudant sportininkus nuo 4 kilogramų. Kai telkinyje nėra kliuvinių, smagu kovoti su mažesne žuvimi, tačiau visada ieškau didesnių šešėlių, kadangi juose ir tūno didesnės žuvys. Kai tik pamatau didesnio ploto šešėlį tuojau pat ten metu savo kabliuką ir vėl gi iš lėto vedu masalą per jį link savęs.

Jei jums labiau patinka žvejoti statiškai, tada yra pora pasiteisinusių būdų, kaip pasirinkti didesnę žuvį ir bandyti ją suvilioti, vienas iš geriausių būdų turbūt yra „off-bait“ būdas. Paprasčiau paaiškinus, tai būdas kuriuo jūs pateikiate masalą kiek toliau nuo tos vietos, kur jaukinate. Dažnai pasitaiko taip, jog didesni karpiai pirma leidžia maitintis mažesniesiems, kol didesnieji supras, jog šis maistas nėra pavojingas jiems. Jei žuvis bus labai atsargi, tada išvis nesiartins prie tos vietos, kur yra paklotas jauko kilimas. Tačiau, tuo tarpu, kol mažesnieji karpiai maitinasi iš jauko kilimo, didesnieji gali ieškoti arba laukti nuošalesnių masalu, taigi jums reiktų savo masalą pateikti truputį toliau nuo jaukinamosios vietos. Tai didelis šansas, jog didysis karpis tai supras, kaip saugesnį masalą ir jį pagriebs. Šią taktiką naudojau labai labai ilgai telkiniuose, kur neturėjau galimybės stebėti didesniųjų karpių elgesio arba kur tekdavo žvejoti „aklai“.

Aš vis ieškau vietos dugne, kuri gali išsiskirti iš kitų dugno vietų. Kai jaučiu, jog tokią suradau, reiškias čia ir žvejosiu. O tada seka jaukinimas. Dažniausiai bandau vieną meškerę mesti tiksliai ten ,kur jaukinu, arba labai arti, o kitą meškerę metu kiek toliau nuo viso jauko. Kaip toli meškerę metu nuo viso jauko priklauso nuo to, kokią strategiją pasirenku. Dažniausiai atstumas būna nuo dviejų iki dešimties pėdų. Tada aš laukiu ir stebiu kas vyksta mano jaukinamojoje zonoje. Jei pradedu pagauti žuvis ant tos meškerės, kuri yra toliau nuo viso jauko, tada aš vis tiek jaukinu tą pačią vietą, bet ir antrą meškerę jau metu kiek toliau nuo viso jauko.

Masalas, kuris uždėtas ant plauko taipogi gali turėti įtakos. 10mm diametro boilį gali pagriebti net pats mažiausias karpiukas. Taigi, didinant masalo diametrą, sumažėja galimybė, jog pagausite mažesnį karpį. Tai nėra taisyklė, nes nedidelį masalą kuo puikiausi gali pagriebt ir stambus karpis, bet jei koncentruojatės tik į didžiuosius karpius, tada reiktų atkreipt dėmesį į masalo diametrą. Praėjusieji keleri metai man padovanojo didelius karpius ant 40mm ar netgi stambesnio boilio !

Kad ir kokį metodą jūs pasirinksite, vis tiek svarbu numatyti daugelį dalykų jei norite pagauti didelį karpį. Žinoma, yra ir pagauta labai didelių karpių visai nesivadovaujant panašaus tipo strategijomis, bet tai jau sėkmė. Kad ir kaip bebūtų, jei norite pagauti didelį karpį, būtina pasiruošti ilgam vandens telkinio stebėjimui, būtina suplanuoti savo taktiką, strategiją, bei kaip ruošiatės pateikti masalą didiesiems karpiams.

Stiprių bei netrūkstančių jums valų !

Julian Grattidge
Šaltinis: http://www.anglersnet.co.uk/carp-fishing-articles/catch-bigger-carp.html