Audrius Lesinskas

Karpininkų asociacijos valdybos narys

FIPS’ed pasaulio karpių gaudymo čempionato atrankos II- ojo etapo apžvalga

Antrasis etapas vyko gražiai puoselėjamame Gintauto Valučio tvenkinyje Tauragėje. Kas mane žino, žino ir mano nusistatymą prieš tokius tvenkinius, tačiau pastarasis man patiko. Jis, toks sakyčiau, tarp tvenkinio ir ežero. Todėl tikrai drąsiai rekomenduočiau norintiems pažvejoti ten nuvykti.
Na dabar apie patį antrąjį etapą. Teisėjai (aš su Tomu Būdu, karpininkų asociacijos prezidentu) prie tvenkinio atvykome ketvirtadienį, apie 15 val. Apėjome tvenkinį, žuvis pati rodė kur ji yra. Varžybų dalyviams teliko ją suaktyvinti. Kadangi karpininkų asociacijos organizuojamose varžybose, kurių nugalėtojas OFICIALIAI bus pripažintas Lietuvos čempionu, dalyvauja 11 komandų po du narius, o Tauragės tvenkinyje iki šiol buvo tik 9 sektoriai, todėl mes paruošėme ir dar gerokai prieš varžybas pristatėme sektorių išdėstymo ir metimo krypties schemą (maksimalus metimo atstumas- 100 metrų):

Įrengtoje pavėsinėje pakabiname Lietuvos bei kitas turimas vėliavas, pastatėme reklaminius stendus, paruošiame dalyviams kavą ir šimtalapį. Pradėjo rinktis dalyviai. Marius (Romada- Almeida komanda) buvo pirmas, todėl palinkėjome jam ir varžybas baigti pirmam. Susirinkusieji neša graibštus ir žuvies laikymo maišus dezinfekuoti.

Ketvirtadienis, 20 val. Sektorių traukimo procedūra. Komandų atstovai pagal registracijos eiliškumą išsitraukia sektoriaus traukimo eilės numerį. Visi prisibijo 2 ir 5 sektorių. Jie atitenka Sazanas- Deepex ir Trauk žuvį LT komandoms. Po sektorių traukimo komandos vykstą į žūklės vietas ir ruošiasi startui:

Eil. Nr. Sektorius Komandos pavadinimas Komandos nariai
1 7 Paliūtis- Galaxy Carp Darius Surgautas ir Vilmantas Andziulevičius
2 4 Romada- Almeida Remigijus Motekaitis ir Marius Laureckis
3 2 Sazanas- Deepex Remigijus Pupelis ir Kęstutis Arbačiauskas
4 10 Grand Pro Carpius Ruslanas Kotelnikovas ir Rimvydas Bareika
5 9 Ružik & Zbynia Olegas Ružickis ir Zbignev Balkovskij
6 6 Siprak Mindaugas Bartkus ir Remigijus Rupeika
7 5 Trauk žuvį LT Mantas Staškus ir Airidas Koržovas
8 8 Studento Koma Arvydas Eizitavičius ir Saulius Navickis
9 11 Deepex- Žaibas Audrius Barisas ir Šarūnas Kasiulis
10 3 ADD Team Algirdas Daukšas ir Darius Gudžiūnas
11 1 Salmolita – Systemair team Raimondas Jablonskas ir Ernestas Juzėnas

22 val. Tomas, naudodamasis garsiniu signalu, skelbia varžybų pradžią. Buvo padaryta išimtis iš taisyklių, tiksliau kelios. Griežtos FIPS taisyklės leidžia traukti žuvį į vandenį įsibridus tik iki kelių. Tauragės tvenkinyje, siekiant kuo mažiau žaloti žuvį, leidome dalyviams bristi iki juosmens. Antroji- šėrimas pagal FIPS leidžiamas iki 20.00 val. Pirmąjį varžybų vakarą leidome šerti iki 24.00 val.
Taigi, dalyviai sektoriuose, o Tomas, nenorėdamas konfliktų dėl sektoriaus ribų ir metimo atstumų, eina pas kiekvieną komandą ir detaliai su dalyvias aiškinasi ribas.

Stebiu komandas. Grand pro Carpius komandos narys Rimvydas Bareika labai susikaupęs markeriu tyrinėja dugną. Jis tikrai žino ko jam reik, tačiau taisyklės neleidžia mesti toliau kaip 100 metrų, todėl tenka apsiriboti didesniu žūklavietės gyliu. Rimvydas markeriu dirbo apie 2 valandas. Ir tai, mano manymu, atnešė jiems pirmąją varžybų žuvį. Per pirmają varžybų naktį „atsidaro” šešios komandos, o Salmolita- Systemair team su dviem žuvimis ir big fišu išsiveržia į priekį.
Sekančios dienos rytas pasitinka apniukęs. Oro temperatūra šiek tiek krenta, vėjas sukiojasi įvairiomis kryptimis. Ankstyvą rytą, taip ir nemigęs (kažkaip man nepavyksta užmigti pirmą varžybų naktį, nors ir pats nežvejoju) žingsniuoju link 11 sektoriaus, ir sveikindamas saulę linkiu visiems dalyviams kuo geriausios kloties, o mums, varžybų teisėjams, kuo mažiau incidentų.

Žingsniuoju toliau ir netikiu tuo, ką matau. Trauk žuvį LT komanda šeria spomb pagalba. Veizėju (kaip žemaičiai sako) į dziegorių- 6.30 val. Gal pakvaišo galvoju. Prienu, ir ….. prašau jums, gerbiamieji, geltona kortelė. Airidas su Mantu patys nesupranta kur susivėlė. Taisyklės kaip ir aiškios, šėrimas tik nuo 9 val. ryto. Komanda atsiprašo ir dirba toliau, aš suku ratą.
12 val. duomenimis žuvis jau buvo pagavusios 7 iš 11 komandų. Didžiausia sugauta vėl pas Salmolitą- Systemair team- 10,650 kg. Tačiau tiek pati komanda, tiek ir kiti varžybų dalyviai nenusimena. Visi žino, jog šiame, gražiai puoselėjamame tvenkinyje plaukioja ne vienas 15- liktukas, kurie per varžybas sugaunami ne taip jau ir retai, o taip pat čia yra ir 18, 19 kilogramų karpių. Todėl į šį pirmame sektoriuje gaudančios komandos „išsišokimą” nelabai kas kreipia dėmesį.

Baigiasi pirmoji varžybų diena. Vieniems ji sėkminga, kitiems mažiau, tretiems, deja, neatnešusi nei vieno išganingojo pyp. Lieka neatsidariusios 2 komandos- Sazanas Deepex ir Ružik & Zbynia. Olegas keičia taktikas, nuo jo neatsilieka ir Remigijus su Kęstu, tačiau rezultato nėra, bet vyrai tikrai nenusimena, nors Remigijaus veide galima išskaityti šiokį tokį nerimą. Vis tik neblogai startavus I -ame etape (užimta 6 vieta) atsipalaiduoti nevalia, nes kiti nesnaudžia. Tyli ir ADD team, tačiau Algirdas nusiteikęs nakčiai labai optimistiškai. Trauk žuvį LT sektoriuje karpiai suėję į švendrus, jie net linksta nuo jų. Tačiau nekimba. Dar viena gana paprasta, bet labai patogi naujovė- Airidas su Mantu pasitiesė sektoriuje neslystančią dangą, kas labai palengvina dalyviams užmetimo metu. Paliūtis- Galaxy carp sugavo dvi žuvis, ir šoktelėjo į viršų. Studento Koma tyli, tačiau pas juos sektoriuje karpis yra. Tikisi naktį. Niekaip antros žuvies nepagauna Deepex- Žaibas, neatsiriša jiems sektorius. Na ir Salmolita- Systemair team- vyrai tyliai tyliai gaudo, ir vis po big fišą. Po paskutinio pasvėrimo jų karpis vėl didžiausias po paros varžybų- 13,150 kg.


Šeštadienio rytas

Naktis nebuvo tokia išganinga laimikiais kaip tikėtasi. Deja tik 2 komandos pagavo įskaitines žuvis. Tiesa, pagaliau Olego ir Zbignev komandai buvo kibimas, tačiau trūko Kriston Mantis pavadėlis. Taigi, be kibimo likę tik Sazanas- Deepex, kurie nuo pat ryto ištraukę visas keturias meškeres markeriu aria dugną bandydami dar ir dar kartą surasti tą ar tuos taškus, nuo kurių, jų nuomone, turėtų pradėt „važiuot”. Kęstas visa tai piešia ant blanknoto lapo ir bando pasigaminti batimetrinį sektoriaus planą. Pasikeitė ir lyderis. Dabar juo, po 5 žuvų tapo Grand pro Carpius komada.

Dienos metu tai viena, tai kita komanda pagauna po vieną kitą žuvelioką, tačiau negausiai. Užsiriša iki tol sėkmingai gaudžiusiems Grand pro Carpius ir Studento Koma. Olegas vaikšto nusiminęs. Norint pakliūt į finalinį etapą jam reik bent vienos, padoresnio svorio žuvies. Jį ima pyktis- iki šiol aplink jį buvusios komandos sėkmingai gaudė, o jam nei pyp. Ir staiga… užkaukia Delkim. Ir pirmoji žuvis gula ant mato. Neilgai trukus dar kartą užzvimbia signalizatorius, ir jie jau turi 2 žuvis, o tai vėl kardinaliai keičia situaciją. Vat nuo šios vietos pradėjom skaičiuoti kas būtų jei būtų. Ir jūs neįsivaizduojate, kiek adrenalino tai suteikia dalyviams, kai per radijo ryšį ar mobiliu telefonu jie sužino, jog jei viena komanda pagaus tiek, o antra va tiek, tai tie, kas buvo ketvirti pirmame etape, į trečią nepakliųs, nes anie ištraukė tiek ir dabar išstūmė va tą komandą, o dėl jos va šita pakilo dviem pozicijom aukštyn. Tokia, ir panašia kalba kalbėjo Tomas su dalyviais. Raštu čia nenupasakosi, tokiais atvejais reikia būti įvykių sūkuryje.

Šeštadienio vakarą Ružik & Zbynia komanda daro dar vieną pareiškimą- 13,550 kg. gražuolis prašomas papozuoti prieš mano fotokameros objektyvą.

Sekmadienio rytas

Situacija pasikeičia kardinaliai. Iki tol sėkmingai gaudę Salmolita- Systemair team neturi nei vienos žuvies ir jau nebepretenduoja į trečią etapą. Stipriai per naktį šauna lyderiai ir dar labiau atsiplėšia nuo kitų. Rytinio svėrimo metu komandos Sazanas- Deepex nario Remigijaus akių žvilgsnis jau sakė, jog nors gal būt ir ne viskas prarasta, tačiau šansų lieka vis mažiau, o kelionė į finalinį etapą slysta ne tik iš po kojų, bet ir iš rankų, ir tuo pačiu išskirtinė galimybė vadintis Lietuvos čempionu nugalėjus trečiame etape jau nebepasiekiama.

Tačiau stipriai prabyla kitos dvi komandos, kurios iki šiol sąlyginai tylėjo- tai Ružik & Zbynia ir Paliūtis- Galaxy Carp. Pastaroji, net nesitikėjusi tokio žuvies aktyvumo sektoriuje jau buvo susirinkę didžiają dalį daiktų ir susipokavę, bei pasipuošę rėmėjo, UAB „Romada” skirtais drabužiais, kurie, tiesa pasakius, ne tik kad patrauklųs akiai, bet ir labai funkcionalūs. Gamintojas sukūrė pilną vasarinį komplektą: kelnes, su daugybe kišenių, polo tipo marškinėlius, kepurę ir pašiltintus ilgomis rankovėmis marškinėlius. Taigi, pasiruošusi finišui ir apdovanojimo ceremonijai, apsirengusi „išeiginiais” rūbais ši komanda traukė vieną žuvį po kitos, taip tolindama kitų galimybes ir gerindama savasias. Užvirė kova tarp šių komandų.

13 val. Teisėjas skelbia varžybų pabaigą. Visos meškerės ištraukiamos. Varžybų dalyviai tvarkosi savo mantą ir vyksta į susirinkimo vietą. Tomas skaičiuoja rezultatus ir, ką gi, II- ojo etapo nugalėtojai ir deja, autsaideriai:

Sekto- Komandos Komandos Žuvų Bendras Per tris paras Baudos VIETA Per du etapus
riaus Nr. pavadinimas nariai sk. svoris žuvų Bendras taškų surinkta
2011-05-29 sk. svoris suma baudos taškų
7 Paliūtis- Galaxy carp Vilmantas Andziulevičius ir Darius Surgautas 9 51,300 17 94,350 -2 2 -10
4 Romada- Almeida Remigijus Motekaitis ir Marius Laureckis 3 21,150 5 35,900 -6 6 -11
2 Sazanas- Deepex Remigijus Pupelis ir Kęstutis Arbačiauskas 0 0,000 -11 11 -17
10 Grand pro carpius Ruslanas Kotelnikovas ir Rimvydas Bareika 8 53,100% 22 136,100 -1 1 -8
9 Ružik & Zbynia Olegas Ružickis ir Zbignevas Balkovskis 5 31,400 10 81,650 -3 3 -5
6 Siprak Mindaugas Bartkus ir Remigijus Rupeika 1 10,150 3 20,350 -8 8 -12
5 Trauk žuvį LT Mantas Staškus ir Airidas Koržovas 1 6,500 -10 10 -13
8 Studento Koma Arvydas Eizitavičius ir Saulius Navickis 1 7,450 8 48,650 -5 5 -6
11 Deepex- Žaibas Audrius Barisas ir Šarūnas Kasiulis 1 14,650 2 19,650 -9 9 -20
3 Add team Algirdas Daukšas ir Darius Gudžiūnas 1 5,100 4 23,750 -7 7 -16
1 Salmolita – Systemair team Raimondas Jablonskas ir Ernestas Juzėnas 10 72,700 -4 4 -14
VISO: 29 194,800 82 539,100%
VIDUTINIS SVORIS: 6,717
VISO PER VARŽYBAS SUGAUTA 82 žuvys
BENDRAS SVORIS 539,100% kg.
VIDUTINIS SVORIS 6,580 kg.
DIDŽIAUSIA ŽUVIS 14,650 kg.

Kaip matote iš lentelės, į trečią, finalinį etapą, patenka sekančios komandos šia eilės tvarka:

1. Ružik & Zbynia su -5 baudos taškais;

2. Studento Koma su -6 baudos taškais;

3. Grand pro carpiius su -8 baudos taškais;

4. Paliūtis- Galaxy Carp su -10 baudos taškų;

5. Romada- Almeida su -11 baudos taškų;

6. Siprak su -12 baudos taškų..

Taigi trečiame etape Ružik & Zbynia komanda turės -1 baudos tašką, Studento Koma -2 baudos taškus ir t.t. Siprak turės -6 baudos taškus. Su su šiuo kraičiu komandos ir startuos trečiame, finaliniame etape.

Detalią antrojo etapo suvestinę lentelę su kiekvienos paros žuvų skaičiais bei svoriais galite parsisiųsti iš čia

Varžybų didžiausią žuvį sugavo Deepex- Žaibas komandos narys Šarūnas Kasiulis- 14,650 kg. karpį.


Paguodos diplomai įteikti:

Algirdui Daukšui
už atkaklumą


Sazanas- Deepex
už pastangas laimėti


Na ir prizininkai
Deepex- Žaibas
Didžiausia žuvis- 14,650 kg.


Grand pro Carpius
I vieta


Paliūtis- Galaxy Carp
II vieta


Ružik & Zbynia
III vieta


Prizininkai


Tradicinė foto:

2011 FIPS IIetapas

0003.JPG - 0004.JPG - 0005.JPG - 0006.JPG - 0007.JPG - 0008.JPG - 0009.JPG - 0010.JPG - 0011.JPG - 0012.JPG - 0013.JPG - 0014.JPG - 0016.JPG - 0017.JPG - 0018.JPG - 0019.JPG - 0020.JPG - 0021.JPG - 0022.JPG - 0023.JPG - 0024.JPG - 0025.JPG - 0027.JPG - 0030.JPG - 0031.JPG - 0032.JPG - 0033.JPG - 0034.JPG - 0035.JPG - 0038.JPG - 0039.JPG - 0040.JPG - 0041.JPG - 0042.JPG - 0043.JPG - 0044.JPG - 0045.JPG - 0046.JPG - 0049.JPG - 0050.JPG - 0051.JPG - 0053.JPG - 0054.JPG - 0055.JPG - 0056.JPG - 0057.JPG - 0058.JPG - 0059.JPG - 0060.JPG - 0061.JPG - 0062.JPG - 0063.JPG - 0064.JPG - 0065.JPG - 0066.JPG - 0067.JPG - 0068.JPG - 0069.JPG - 0070.JPG - 0071.JPG - 0072.JPG - 0073.JPG - 0074.JPG - 0075.JPG - 0076.JPG - 0077.JPG - 0078.JPG - 0079.JPG - 0080.JPG - 0081.JPG - 0082.JPG - 0083.JPG - 0084.JPG - 0085.JPG - 0088.JPG - 0089.JPG - 0090.JPG - 0091.JPG - 0093.JPG - 0094.JPG - 0095.JPG - 0096.jpg - 0097.jpg - 0098.jpg - 0099.jpg - 0100.jpg - 0101.jpg - 0102.jpg - 0103.jpg - 0104.jpg - 0105.jpg - 0106.jpg - 0107.jpg - 0108.jpg - 0109.jpg - 0110.jpg - 0111.jpg - 0112.jpg - 0113.jpg - 0114.jpg - 0115.jpg - 0116.jpg - 0117.jpg - 0118.jpg - 0119.jpg - 0120.jpg - 0121.jpg - 0122.jpg - 0123.jpg - 0124.jpg - 0125.jpg - 0126.jpg - 0127.jpg - 0128.jpg - 0129.jpg - 0130.jpg - 0131.jpg - 0132.jpg - 0133.jpg - 0134.jpg - 0135.jpg - 0136.jpg - 0137.jpg - 0138.jpg - 0139.jpg - 0140.jpg -