„Galaxy Carp” komandos varžybų ataskaita

Įžanga
Šių metų balandžio 24 – 30 dienomis visoje Europoje žinomame Radutos vandens telkinyje (http://www.radutalake.ro) Rumunijoje, vyko tarptautinės sportinės laukinių karpių žūklės varžybos ,,International carp cup 2009“.
Varžybose dalyvavo ir trys komandos iš Lietuvos: dvi klubo ,,Karpis“ komandos ,,Renmar“ ir viena Karpininkų asociacijos komanda ,,Galaxy carp“, susidedanti iš asociacijos narių Audriaus Bariso, Dariaus Surgauto ir Šarūno Kasiulio.
Karpininkų asociacijos komanda 2008 metais du kartus buvo nuvykusi į Radutos ežerą: balandžio mėnesį – į treniruotę, o gegužės mėnesį – ukrainiečių organizuojamas tarptautines varžybas ,,Monster carp 2008“. Ši planuota kelionė į varžybas Rumunijoje – jau trečioji.
Pasiruošimas varžyboms
Pasiruošimą varžyboms pradėjome bendrame komandos narių susirinkime, likus iki varžybų apie mėnesiui laiko. Tai labai trumpas laiko tarpas, per kurį reikėjo atsakingai pasiruošti tokio aukšto rango varžyboms. Pasiruošimą lengvino geri Karpininkų asociacijos santykiai su UAB ,,Salmolita“ ir jos vadovu Kęstučiu Zabotkumi, kuris ne tik rūpinasi Karpininkų asociacijos varžybomis Lietuvoje, bet ir mielai padeda žvejams pasirengti tarptautinėms varžyboms. Iš Kęstučio gavome pasiūlymą varžybų metu naudoti jo įmonės importuojamą produkciją: Galaxy Carp, Top SECRET, Starbaits bei Sensas Atsižvelgdami į gerus praeitų metų rezultatus Radutoje naudojant Top SECRET firmos jaukus bei masalus, įvertinę visuotinai žinomo Prancūzijos jaukų gamintojo Sensas patirtį, nusprendėme neeksperimentuoti ir šiose varžybose taip pat naudoti jau patikrintus jaukus bei masalus. Abejonių nekėlė ir Galaxy Carp meškerės bei valai, kuriuos iki varžybų jau spėjome išbandyti Lietuvoje. Lygiagrečiai priimtam pasiūlymui buvo nutarta atskirai pasigaminti savadarbių boilių iš Nutrabait ir Top SECRET mixų. Dėl kabliukų ir pavadėlių abejonių nebuvo jokių – vienbalsiai nutarėm naudoti 35 lbs pavadėlius ir Kamasan kabliukus. Didelių ginčų dėl pasirengimo nebuvo, pasiruošimo periodas praėjo gan sklandžiai, tačiau…
Suplanuotą dieną negavome kai kurių užsakytų Starbaits Performins serijos boilių, todėl visą jaukinimo taktiką teko peržiūrėti ir pagrindines mintis nukreipti į Top SECRET produktus. Padėties nedramatizavom, kadangi šie jaukai ir masalai jau pernai įrodė savo pranašumą.
Nutarėme savadarbius boilius gamintis iš Top SECRET mixo bei Sensas priedų. Įprastai boilių gamyboje paruoštam mixui priedų nereikia, tačiau nusprendėme priedais patobulinti mixą, praturtindami jo sudėtį Sensas ,,Indian spice“ aliejum, Sensas maltom kanapėm ir Adder Carp firmos apetito stimuliatorium.
Šarūnas pagamino boilių iš Nutrabait firmos mixo. Savadarbių boilių pasiruošėm apie 15 kg. Top SECRET firmos įvairių kvapų boilių apie 40 kg, Starbaits 20 mm pelečių, apetito stimuliatorių „SK30“ bei „Hot demon“.
Į kelionę kartu išsiruošė ir televizijos laidos ,,Vienam gale kablys“ kūrybinė grupė, todėl kelionę planavome dviem automobiliais. Viso kelionėje dalyvavo šeši žmonės: trys komandos nariai ir trys kūrybinės grupės atstovai.
Iš Vilniaus į Marijampolę pajudėjome balandžio 22 d. rytą. Kelionės tikslą pasiekėm balandžio 24 d. naktį.
Kelionė
Šį skyrelį skiriu tiems žvejams, kurie planuoja vykti į Radutą. Mes važiavome pro Lenkijos rytinę dalį: Bialystok, Liublin, kirtome Slovakiją, pravažiavome Vengriją Debreceno kryptimi ir ties miestu Oradea įvažiavome į Rumuniją. Rumuną pravažiavome maršrutu: Oradea – Arad – Sebes – Sibiu – Pitesti – Bukareštas. Kurą pylėm Lietuvoje, Lenkijoje ir Rumunijoje. Kuras pigiausias Lenkijoje, išskyrus jos dalį ties Lietuva.
Pasirinkus šį maršrutą išvengėme daugelio kalnų serpentinų Slovakijoje ir Rumunijoje. Vidutinis važiavimo greitis Rumunijoje – 70 km/h. Kelionės atgal metu šis greitis tapo ženkliai didesnis – pripratome važiuoti rumunų tempu, kuris tikrai yra ženkliai didesnis už mūsų, tačiau ir pavojingesnis.
Pernakvojome Radutos viešbutyje ir su naujomis jėgomis nusiteikėme varžybų pradžiai.
Varžybos
Varžybos prasidėjo komandų registracija. Varžybų organizatorių atstovas Paco registravo visas atvykusias komandas. Jų užregistruota buvo 25. Prisistatė varžybų teisėjų brigada iš Anglijos. Tai jaunuolių moksleivių kolektyvas, kurie mokyklos prašymu atvyko į šias varžybas teisėjauti. Visi teisėjai yra žvejai ir jų tikslas ne tik teisingai pasverti žuvį, bet ir įgauti daugiau patirties prieš „World carp classic“ varžybas Prancūzijoje.
Po komandų registracijos – burtų traukimo procedūra. Sektoriaus numerį traukiau aš ir, komandos narių džiaugsmui, ištraukiau sektorių Nr. 20 – tą patį, kuriame pernai žvejojome treniruotės metu.
Komandai toks burtų traukimas suteikė daug teigiamų emocijų, tačiau aš bijojau, kad per didelis pasitikėjimas fortūna nesugadintų svarbiausios varžybų dalies – pasiruošimo startui. Nuogąstavimai pasitvirtino, tačiau bendromis komandos jėgomis klaidas ištaisėme. Gaila, tačiau „kibioji“ šios ežero dalies vieta atiteko kaimyniniam sektoriui – 5 m už mūsų sektoriaus ribos. Privalėjome ieškoti kitų vietų, o kaip žinoma Radutoje žūklės sėkmę lemia žūklavietės suradimas ir teisingai parinkti jaukai.
Pirmosios paros rezultatai nedžiugino. Visos perspektyvios vietos nedavė laukiamų rezultatų. Didelių pastangų dėka sugebėjome sugauti keletą įskaitinių karpių ir apie 15 vienetų neįskaitinių. Antrąją parą surengėme pasitarimą ir iš esmės pakeitėme žūklės taktiką: pakeitėme žūklavietes, pakeitėme „nesudirbusius“ jaukus ir ,,eureka!!!“. Trečiąją varžybų dieną pradėjome neblogai gaudyti. Rezultatai džiugino. Atradome ,,vaistą“ Radutos karpiams: jaukas Top SECRET ,,Calmarica“ boiliai, masalui „Calmarica“ su Starbaits ,,Japanyse squid“ pop-up boiliu. Šiuo masalu per parą sugavome apie 100 kg įskaitinių karpių. Rezultatai kilo aukštyn valandomis, tačiau tam prireikė visų komandos narių bemiegių naktų ir dienų. Įvertinus karštį ir nemigą atlikome titanišką darbą vardan kuo aukštesnio rezultato. Paskutinės paros aš neištvėriau, Šarūnas užmigo bekalbėdamas, o Audrius negirdėjo ne tik šalia esančio signalizatoriaus triukšmo, bet ir šalia esančio imtuvo skleidžiamo signalo. Laimei aš, jau pamiegojęs apie 4 valandas, išgirdau būdamas savo palapinėje už 30 metrų.
Bendra statistika parodė, kad geresnių rezultatų pasiekėm tik dėka Top SECRET „Calmarica“ jaukų ir Starbaits masalo „Japanyse squid“. Top SECRET „Calmarica“ kvapo boilių turėjom tik 3 kg ir jie ,,ištirpo“ per pusantros paros.
Norėčiau atkreipti dėmesį į valus. Naudojome Galaxy Carp „Black Night“ 0.35 mm valus ir Starbaits „Expert fluo“ – nakčiai. Kaip žinia, Radutoje be patikimų valų nepažvejosi. Nei vieni iš naudotų valų neapvylė: ištraukėme ne tik visus karpius, bet ir kliuvinius: obelis, priaugusius prie dugno laidus ir kitokias „gėrybes“. Apibendrinant visi naudoti Galaxy Carp ir Starbaits gaminiai neapvylė, netgi atvirkščiai – nuteikė labai optimistiškai ir dabar, pažvelgus atgal, drąsiai galiu teigti – jei dar kada važiuosiu į Radutą naudosiu būtent šiuos valus, o žūklių ir varžybų metu Lietuvoje nematau geresnio pasirinkimo kaip Galaxy Carp valai. Suprantama, kiekvienam savas pasirinkimas, bet man eksperimentų laikotarpis jau baigėsi.
Varžybų metu sunaudojome virš 200 vienetų Adder Carp PVA maišelių, 40 montažo sistemėlių, 3 pakelius Kamasan kabliukų, apie 80 svarelių (150 – 200 g), dešimt 500 m ilgio valo ritinėlių, 4 Starbaits ,,Performins“ serijos atraktorius, devynis kartus krovėme akumuliatorius, jaukinimui sunaudojome 3 kg Top SECRET ,,Calmarica“, 15 kg ,,Mushel“, 1 kg česnako kvapų, apie 6 kg savadarbių boilių, apie 20 kg Starbaits 20 mm diametro pelečių, pakeitėme apie 100 m šoklyderio.
Didelę reikšmę varžybų bei įprastos žūklės metu turi komfortas – palapinės, kėdės, gultai, indai ir kita. Šių varžybų metu naudojome naujus Lietuvos rinkoje Galaxy Carp gaminius. Tokios sunkios žūklės metu galiu pasakyt viena: Galaxy carp kėdė ir gultas yra fantastiški! Ypač gultas. Jis pagamintas su aštuoniomis kojomis, platus (ne visi miegmaišiai tokio pločio), stabilus. Drąsiai galiu teigti, kad trumpas miegas ant šio gulto buvo saldesnis nei namuose.
Palapinės. Be jų varžybų komfortas ir poilsis netektų prasmės. Bendram naudojimui pastatėme palapinę Starbaits ,,QG“. Tai apie 2.20 m aukščio (330x360x220), lengvai statoma ir ardoma palapinė. Joje lengvai telpa keturi asmenys, gultas, keturios kėdės ir visi buities rakandai bei maisto atsargos savaitei. Šis mūsų ,,atradimas“ ženkliai palengvino sunkią varžybų dalyvio dalią. Palapinė puikiai atlaikė stiprų vėją, smarkų lietų (apie 8 valandas). Geresnį išbandymų poligoną daiktams sunkiai įsivaizduoju.
Taip pat naudojome Starbaits ,,Pioneer“ šelterį ir Starbaits ,,Barooder“ vienvietes palapines su ventiliacija. Net ir karštą Rumunijos dieną jose buvo galima pailsėti, ventiliacinės angos puikiai atliko savo funkcijas. Palapines komandai pateikė Starbaits įgaliotas atstovas Lietuvoje UAB ,,Salmolita“. Esame labai dėkingi šiai bendrovei už šiuos, tikrai funkcionalius gaminius.
Nukrypau nuo žūklės… Rašant šį straipsnį vėl mintimis grįžtu į tą maratoną. Be komandos narių ištvermės, Radutos karpių antplūdžio tikrai nebūtume atlaikę. Kibimai prasidėdavo bangomis. Vienu metu žuvys kibdavo ant dviejų, dažnai trijų meškerių. Po žuvies ištraukimo valties pagalba, skubėdavome masalą užvežti vėl ir vėl. Dvi dienas paeiliui vienas komandos narys neišlipo iš valties po 9 valandas be pertraukos. O atsižvelgiant į tuo metu buvusį karštį ir kitus Radutos kranto „privalumus“ – molis, sėkliai, kur reikia pakelti variklį, šios valandos tampa valios išbandymų laikotarpiu. Šiuo metu padėjo gelbėjimosi liemenės – striukės: patogios, su rankovėmis, yra kišenės, apsaugo nuo lietaus ir vėjo.
Bet vis tik nuovargis bei varžybų įtampa darė savo. Erzino ne tik fizinis, bet ir moralinis nuovargis.
Paskutinę varžybų naktį visi komandos nariai ,,atsijungė“. Paskutinį rytą visos meškerės buvo arba su žuvim ant kabliuko arba neužvežtos į reikiamas žūklavietes. Nuovargis paėmė viršų. Išvada: buvom lengvabūdžiai ir per daug pasitikėjom savo fizinėmis jėgomis pirmomis varžybų dienomis. Jeigu būtume racionaliai pasiskirstę pareigomis bei laikęsi poilsio grafiko, rezultatus galėjom ženkliai pagerinti. Galėjom… Argi tai pasiteisinimas? Ne. Šias savikritiškas pastabas teikiu Jums skaitytojai. Gal būt ateityje, kai ruošitės panašioms varžyboms, Jūs prisiminsite ir mūsų karčią patirtį bei nekartosite tokių klaidų.
Džiugu, kad tokių sunkių varžybų metu užėmėme 11 vietą. Tikimės, kad Karpininkų asociacija sugebės deleguoti ir daugiau mūsų šalies karpininkų į tarptautines varžybas Radutos ežere.
Kai kurios rekomendacijos
Į Radutą važiuokite ne laimėti, o pagauti žuvų – tai palengvins psichologinį krūvį. Varžyboms ruoškitės viešai – gal kas nors kuo nors padės, paslapčių Europa jau neturi. Darykite išimtinai tik tai, ką suplanavote ir nedarykit nieko dėl ko nesutarėte. Komandoje pamirškite: ,,noriu“, ,,nenoriu“, ,,negaliu“, ,,vėliau“, ,,mano“. Varžybose ilsėkitės (gulėkite) ne kada norite, o kada nekimba. Ieškokite naujų vietų aktyviai, perspektyvių vietų yra ne viena kiekviename sektoriuje. Neplanuokite griežto darbų pasiskirstymo – aktyvus žuvų kibimas išbalansuos griežtus susitarimus, o varžybose susitarimas – įstatymas, o jo, kaip žinia, pažeidinėti nepageidautina. Varžybų metu Radutoje nieko netestuokite, jei norite pasiekti gerų rezultatų: naudokite tik patikrintus įrankius, jaukus ir masalus. Naudokite visą turimą techniką: echolotą, povandeninę kamerą, laivelį, patikimus šviečiančius markerius, valtį. Naktimis žuvis kimba taip pat aktyviai: pasiruoškite stovyklavietės apšvietimui. Naktimis šalta – pasiruoškite šiltus bei patogius drabužius. Lietūs ilgalaikiai ir vėjuoti – turėkite atsarginių drabužių komplektus. Gelbėjimosi liemenės būtinos – rinkitės liemenes – striukes (su rankovėmis, galima dėvėti kaip striukę).
Pabaigai
Komanda ,,Galaxy carp“ dėkoja Karpininkų asociacijos rėmėjui UAB ,,Salmolita“ už pagalbą ir paramą ruošiantis šioms varžyboms, LKA nariams Valdui Paliuliui ir Audriui Lesinskui už veiksmingą techninę pagalbą.
Tikiuosi ši varžybų ataskaita nors kiek padės Jums įsivaizduoti mūsų patirtus įspūdžius ir galimai bus naudinga žvejams, kurie vis dar svajoja pabuvoti karpininkų Mekoje – Radutoje.

Iki greito susitikimo, su geriausiais linkėjimais
Karpininkų asociacijos vadovas Darius Surgautas