laukarpis.lt
http://www.laukarpis.lt/forumas/

Vilkpedija
http://www.laukarpis.lt/forumas/viewtopic.php?f=10&t=57
Puslapis 11

Autorius:  Laukarpis [ 2008-12-08 23:40 ]
Pranešimo tema:  Vilkpedija

Karpis (lot. Cyprinus carpio, angl. Common carp, vok. Karpfen) – karpžuvių žuvis, priklausanti karpinių (Cyprinidae) šeimai. Kūnas 1,0-1,5 m, svoris iki 20-45 kg. Kūnas storas, mėsingas. Turi 2 poras ūsų. Laukiniai karpiai vadinami sazanais.

Lietuvos vandenyse introdukuotas apie XVII a. Išvesta kelios dešimtys veislių, kurios skiriasi kūno forma, žvynų danga, spalva. Veisiami tvenkiniuose, žuvininkystės ūkiuose. Labai dažna verslinė žuvis.

Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai (Animalia)
Tipas: Chordiniai (Chordata)
Potipis: Stuburiniai (Vertebrata)
Antklasis: Žuvys (Pisces)
Klasė: Kaulinės žuvys (Osteichthyes)
Poklasis: Stipinpelekės žuvys (Actinopterygii)
Būrys: Karpžuvės (Cypriniformes)
Šeima: Karpinės (Cyprinidae)
Gentis: Karpiai (Cyprinus)
Rūšis: Karpis (Cyprinus carpio)
Mokslinis pavadinimas Cyprinus carpio

Autorius:  Vobleris [ 2008-12-24 12:06 ]
Pranešimo tema:  Re: Vilkpedija

Prikabintas failas:
IMG_0004 (746 x 501).jpg

Autorius:  Vobleris [ 2008-12-24 12:11 ]
Pranešimo tema:  Re: Vilkpedija

Prikabintas failas:
IMG (770 x 1450).jpg

Autorius:  Vobleris [ 2008-12-24 12:15 ]
Pranešimo tema:  Re: Vilkpedija

Prikabintas failas:
IMG_0004 (984 x 661).jpg

Autorius:  Grand Carp [ 2009-02-19 18:24 ]
Pranešimo tema:  Re: Vilkpedija

ten apie karpius yra biski infos http://carpmaster.ru/root/master_a_class/carpfishing/ ,labai idimus straipsnis Карп и его питание :thumleft:

Autorius:  Darius [ 2009-12-21 16:13 ]
Pranešimo tema:  Re: Vilkpedija

Karpiai atkeliavo iš Tolimųjų Rytų. Tačiau sunku apskaičiuoti, kada jie pasiekė Europą. Greičiausiai romėnų laikais. Tačiau karpių auginimas Europoje paplito tik Viduramžiais. Ši žuvis tapo vertinamu baltymų šaltiniu, ypač krikščionių praktikuojamo pasninko dienomis. Todėl neatsitiktinai karpiai buvo auginami ypač vienuolynuose. Kadangi tuo metu reprodukcijai buvo atrenkamos pačios geriausios žuvys, genai patobulėjo ir šiandieną turime sveikus, vedančius daug jauniklių, ilgamečius karpius, augančius ne tik dirbtinėje, bet ir natūralioje laukinėje aplinkoje. Pusiau ekstensyvus auginimas tvenkiniuose prasidėjo XIX a. ir tęsiasi iki šiol, ypač centrinėje Europoje, kur karpiai yra itin dažnai naudojami kulinarijoje.


Lotyniškas pavadinimas – Cyprinus carpio
Produkcija (ES–27) – 66 330 t (2007 m.); 2 proc. pasaulinės karpių produkcijos.
Vertė (ES-27) – 140 mln. EUR (2007 m.).
Didžiausios gamybos šalys Europos Sąjungoje – Čekija, Lenkija, Vengrija, Vokietija.
Didžiausios gamybos šalys pasaulyje – Indonezija, Japonija, Kinija.


Dauginimasis – Pagal fizines savybes atrinkti reproduktoriai sugaunami tvenkiniuose kiaušinių dėjimo metu. Kiaušinėliai ir ikrai rankiniu būdu išimami iš patelės ir patinėlio ir dirbtiniu būdu sumaišomi talpykloje. Tuomet jie sudedami į inkubatorius ir išsirita po 3–5 d. Per amžius vykusi genetinė atranka suformavo daugelį vietinių kilmių. Nuo septintojo dešimtmečio jie yra tiriami genetiškai, siekiant išveisti stipriausius ir labiausiai prisitaikiusius hibridus prie esamų šiaurinės ir pietinės Europos sąlygų.

Mailiaus auginimas – Kai tik išsirita lervos, jos perkeliamos į nedidelius 18–24° C temperatūros vandens katilus, pripildytus zooplanktono, kuriuo lervos maitinasi nuo tada, kai suvartoja trynio maišelį. Šiuose katiluose jos paliekamos maždaug mėnesiui, kol pradeda plaukti. Taigi jų pirmoji pažintis su natūralia aplinka įvyksta mažame negiliame tvenkinyje. Siekiama pagerinti dumblių ir zooplanktono vystymąsi, nes tai yra vienintelis karpio mailiui tinkantis pašaras. Mailius ten paliekamas apie mėnesį ir yra šeriamas labai smulkiais milteliais, pagamintais iš žuvų ir augalinių miltų. Užaugęs iki 3 cm mailius surenkamas ir perkeliamas į jaunikliams skirtas talpyklas.

Jauniklių auginimas – Jaunikliai perkeliami pavasarį ir iki žiemos lieka specialiai tam paruoštoje talpykloje. Iš pradžių jauniems karpiams maitintis pakanka natūraliai tvenkinyje susidarančio planktono, augmenijos, moliuskų, kirminų ir mažų vėžiagyvių. Tačiau netrukus reikia tiekti ir augalinių papildų. Žiemos pradžioje tvenkinys yra valomas ir visi karpiai perkeliami į žiemai pritaikytas talpyklas. Tuo metu sumažėja jų aktyvumas, jie mažai maitinasi – tai pastebima net ir šaltuosiuose regionuose. Šiuo etapu žuvies ilgis yra 10 cm, o svoris – 30–40 kg.

Penėjimas – Trečiųjų metų pavasarį karpiai laikomi dideliuose penėti skirtuose tvenkiniuose, kur susidaro ekosistema, tačiau jie dar gauna papildomų pašarų granulėmis, pagamintų iš žuvų aliejaus ir miltų, iš augalinių miltų ir vitaminų bei mineralų komplekso. Karpiai sugaudomi atliekant žieminį tvenkinio valymą ir, jei jų dydis būna reikiamas, parduodami arba, perkėlus į žiemai pritaikytus tvenkinius, paliekami parduoti kitais metais arba atrenkami reprodukcijai. Suaugęs karpis gali sverti iki 40 kg, jų ilgis gali siekti 1 m. Tačiau dažniausiai karpiai parduodami užaugę iki 30–50 cm, o jų svoris būna 1,5 kg.

Vartojimas – Šiuo metu karpiai itin vertinami centrinėje Europoje, ypač jie paklausūs per žiemos šventes ir per Velykas. Žmonės pripratę pirkti gyvą žuvį, kad palaikytų ją keletą dienų vandenyje dumblo kvapui pašalinti. Gamintojai stengiasi praplėsti siūlomą asortimentą įvairiai perdirbdami žuvį ir parduodami ją pusiau paruoštą (supjaustytą, šviežią ar rūkytą, filė ar gabaliukais) ar paruoštą pagal tradicinius receptus. Svarbi gamybos dalis yra aprūpinti žuvimi tvenkinius, naudojamus laisvalaikio žvejybai.

Puslapis 11 Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/

Sugeneruota per: 1571203558.6104 s